fzs
 
 
 

 

še dva dni je na Jesenicah v Fotogaleriji Jesenice odprta

fotografska razstava

STRUKTURE IN BARVE

PETER POKORN

od 6.9.2006 do 10.10.2006

katalog razstave >>>


O avtorjevem fotografskem utripu

Peter Pokorn - rojen 1939 v Škofji Loki je po poklicu inženir arhitekture.
Posebno pozornost namenja naravni in kulturni dediščini, predvsem ljudskemu stavbarstvu in še posebno kozolcem v vseh oblikah - od Tirolov do Hrvaške.

S fotografijo se ukvarja od svojih študentskih let. Njegovo področje ustvarjanja je zelo raznoliko, na razstavah na vseh celinah pa je uspešno razstavljal domala v vseh tehnikah in zvrsteh.Uveljavil se je tudi kot organizator in je ustanovni član Foto kluba Anton Ažbe - Škofja Loka, 1985 in EPHAP - European photogroup of art and performance - Gradec, 2005.
Večkrat je bil predsednik škofjeloškega fotografskega kluba.Leta 1996 je bil izvoljen za predsednika Fotografske zveze Slovenije in za pooblaščenca za stike z mednarodnozvezo za fotografsko umetnost - FIAP. V času njegovega petletnega mandata je bil sedež slovenske fotografske organizacije v Škofji Loki. V slovenskem merilu ima naslov mojstra fotografije Fotografske zveze Slovenije - MF FZS, za življenjsko delo pa mu je skupščina FZS podelila nagrado Janeza Puharja.
Med mednarodnimi razstavljalci ima naslov EFIAP/b (Excelenca Mednarodne zveze za fotografsko umetnost), za zasluge za fotografsko dejavnost pa ESFIAP in zlati znak Zveze avstrijskih ljubiteljskih fotografskih društev - VOAV.
Kot član Foto kluba Anton Ažbe je skupaj z drugimi člani prirejal številne razstave v Loki in tudi drugod (Maribor, Ljutomer, Radovljica, Rodica, Kranj, Freising na Bavarskem, Deutschlandsberg v Avstriji, 25 razstav na Češkem, Lemont v ZDA). Samostojne razstave je imel v raznih krajih Slovenije, na Češkem (Tabor, Plana nad Lužnici, Hodonin, Pisek, Vodnany, Borovany), v Nemčiji (Esslingen), v Belgiji (Maasmechelen),
v Avstriji (Gradec, Tinje, Deutschlandsberg, Bruck/Mur) in v Italiji (Gorica, Ronke, Milje).
Osebne predstavitve je imel še na Japonskem (Kyoto, Matsujama) in v Adani v Turčiji v sklopu kulturnih prireditev sredozemskih držav.
Sodeloval je v mednarodnih fotografskih ocenjevalnih komisijah v Trstu, na Jesenicah, v Škofji Loki, v Beljaku, na Dunaju, v Gradcu, v Spittalu na Dravi, v Beogradu, v Novem Sadu, v Banji Luki, v Gospodjincih.
Za fotografije je prejel nagrade po Evropi, v Hong Kongu, v ZDA, v Južni Afriki, v Kanadi in na Kitajskem.
Njegova dela so bila objavljena v več razstavnih katalogih, v jubilejni monografiji FIAP >La terre 2000<, shranjene so tudi v zbirkah naravoslovne fotografije FIAP, v belgijskem mestu Maasmechelen, v mednarodnem fotografskem muzeju v Cerdanyoli v Španiji in v knjižnici v Shanghaiu na Kitajskem.
Poleg osebnega ukvarjanja s fotografijo z veseljem posreduje znanje in izkušnje kot mentor predvsem mladim, pa tudi starejšim v domačem fotografskem društvu in tudi drugod.
Svoje nagovore navadno sklene s fotografskim pozdravom

>Dobro luč!<

ker misli, da ima ta pozdrav poleg direktnega pomena še celo vrsto pozitivnih prispodob.

 

 

 

 
 
Fotografska zveza Slovenije, p.p. 4388, 1001 Ljubljana, Slovenija