fzs
 
 
 

 

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave

originalnih črnobelih fotografij

MARJAN PFEIFER (1910-1992)

AKTI IN SOLINE

v ponedeljek, 9. oktobra 2006 ob 19. uri,

v Galeriji Fotografija, Mestni trg 8 v Ljubljani

Ustvarjalno delo Marjana Pfeiferja je, ne samo zaradi svoje izpovednosti, ampak  tudi kot fotografska kulturna dediščina, izjemnega pomena za slovenski narod. Njegovo delo je bilo v preteklosti že uvrščeno na odmevne razstave kot na primer AKT NA SLOVENSKEM III - FOTOGRAFIJA (Cankarjev dom) in GEOMETRIJA SAMOTE (Moderna galerija). Samostojno pa se je predstavil leta 1975 v Moderni galeriji (Retrospektivna razstava fotografij Marjana Pfeiferja).

 

Ker je minilo mnogo let od zadnje samostojne avtorjeve predstavitve in 14 let od njegove smrti, je bil  predlog avtorice razstave in avtorjeve vnukinje Nadje Pfeifer o ponovni predstavitvi nekaterih del pionirja fotografskega ustvarjanja na Slovenskem, Marjana Pfeiferja, vsekakor zelo dobrodošel.

Za tokratno predstavitev je kustosinja razstave Nadja Pfeifer izbrala fotografije aktov, ki segajo v čas pred ll. svetovno vojno in fotografije solin, ki jih je avtor posnel po vojni.

Dela, ki bodo predstavljena, so shranjena v arhivu Moderne galerije in  Arhitekturnega muzeja. Razstava je uvrščena tudi v program Fotokluba Maribor ob praznovanju njegove 70 letnice, saj je bil Marjan Pfeifer eden od njegovih ustanovnih članov in njegov drugi predsednik. Obenem pa je razstava tudi del programa prvega Meseca fotografije, ki se je te dni začel v Ljubljani.

 Pri projektu sodelujejo skupaj z avtorico Nadjo Pfeifer in Galerijo Fotografijo, dr. Primož Lampič iz Arhitekturnega muzeja in Lara Štrumej iz Moderne galerije v Ljubljani. Tekst v katalogu je delo dr. Primoža Lampiča.

V času razstave, 25. oktobra,  bo v Galeriji Fotografija organizirana tudi okrogla miza o delu avtorja, na kateri bosta poleg Nadje Pfeifer sodelovala še dr. Primož Lampič in Stojan Kerbler.

 

 
 
Fotografska zveza Slovenije, p.p. 4388, 1001 Ljubljana, Slovenija