fzs
 
 
 

 

MARJAN PFEIFER - AKTI IN SOLINE
Galerija Fotografija, Ljubljana
otvoritev 9. oktober 2006 ob 19.00 uri

Ustvarjalno delo Marjana Pfeiferja je, ne samo zaradi svoje izpovednosti, ampak tudi kot fotografska kulturna dedisčina, izjemnega pomena za slovenski narod. Njegovo delo je bilo v preteklosti ze uvrsčeno na odmevne razstave kot na primer AKT NA SLOVENSKEM III - FOTOGRAFIJA (Cankarjev dom) in GEOMETRIJA SAMOTE (Moderna galerija). Samostojno pa se je predstavil leta 1975 v Moderni galeriji (Retrospektivna razstava fotografij Marjana Pfeiferja). Ker je minilo mnogo let od zadnje samostojne avtorjeve predstavitve in 14 let od njegove smrti, je bil predlog avtorice razstave in avtorjeve vnukinje Nadje Pfeifer o ponovni predstavitvi nekaterih del pionirja fotografskega ustvarjanja na Slovenskem Marjana Pfeiferja, vsekakor zelo dobrodosel.

Za tokratno predstavitev je avtorica Nadja Pfeifer izbrala fotografije aktov, ki segajo v čas pred ll. svetovno vojno in fotografije solin, ki jih je avtor posnel po vojni.

Dela, ki bodo predstavljena na razstavi, so shranjena v arhivu Moderne galerije in Arhitekturnega muzeja. Razstava je uvrsčena tudi v program Fotokluba Maribor ob praznovanju njegove 70 letnice, saj je bil g. Pfeifer eden od njegovih ustanovnih članov. Pri projektu sodelujejo skupaj z avtorico Nadjo Pfeifer in Galerijo Fotografijo gospod dr. Primoz Lampic iz Arhitekturnega muzeja in gospa Lara Strumej iz Moderne galerije v Ljubljani.

Tekst v katalogu je delo dr. Primoza Lampica. V casu razstave bo v Galerji Fotografija organizirana tudi okrogla miza o delu avtorja in vodstvo po razstavi.

V SODELOVANJU Z ARHITEKTURNIM MUZEJEM IN MODERNO GALERIJO

 
 
Fotografska zveza Slovenije, p.p. 4388, 1001 Ljubljana, Slovenija