fzs
 
 
 

 

Foto klub Hrastnik je v goste povabil slovaškega fotografa Lubimira Schmido.
Vabimo vas na otvoritev razstave, ki bo v četrtek 7.9. ob 19. uri v 
galeriji delavskega doma Hrastnik.


ZEMELJSKI ELEMENTI - ezoterična tvorba 

Ľubomír Schmida (AFIAP, AZSF, MZSF) se je rodil 17.3.1961 v središču Liptova na Slovaškem, kar je kasneje vidno vplivalo na njegovo fotografsko ustvarjanje.

Že kot petletni otrok je videl svet z drugačnimi očmi kot ostali ljudje. Takrat ga je začel zanimati očetov fotoaparat IKOFLEX. V šolskih in študentskih letih je obiskoval foto krožke in se udeleževal klubskih aktivnosti, razstavljal je na državnih razstavah, kjer je bil mnogokrat nagrajen. Prvo samostojno razstavo z naslovom FIAT LUX je imel leta 1983. Takrat še ni niti malo slutil, da ga bo svetloba Liptova navdihnila za njegovo celoživljenjsko ezoterično delo ZEMELJSKI ELEMENTI, osnovano na višjih principih spoznanja. To delo je povezano z ezoteričnim podoživljanjem vode, zraka, ognja in zemlje, ki jih avtor ponazarja s pogledom barvnih vibracij dogajanja v naravi in na našem planetu. Predstavlja nam posnetke, ki nastajajo od jutranje zarje pa vse do poznega mraka. Kot pravi avtor sam, ga na tej poti spremljajo duhovi narave, s katerimi komunicira, da bi skupaj gledalcu, ki ne more biti na mestu dejanja, predstavil te neverjetne scene. Njegov namen  v fotografijah in razmišljanjih je, da bi se ljudje zamislili in zavedli, da so del planeta, narave, energije, ezoterike in napolnili svojo misel z mirom, ustvarjalnostjo in duševnim spoznanjem za ohranitev našega planeta tudi za bodoče generacije, da bi začeli dojemati zakonitosti univerzuma na vseh paralelnih dimenzijah. Ľubomír vztraja pri tej tvorbi že več kot 25 let, za kar je bil nagrajen na mnogih domačih in svetovnih razstavah. Nazadnje je svojo tvorbo predstavil skupaj z Jurajom Čechom pod  naslovom SMISEL ŽIVLJENJA - Vlkolínec in Zemeljski elementi. Razstavo s 365 fotografijami, ki so nastale vsaka na en različen dan v letu, sta posvetila planetu in ustvarjalnemu duhu človeka .

Poleg tega da aktivno fotografira, kot predsednik Zveze slovaških fotografov organizira mnoge razstave. Vsako leto organizira Foto festival evropskih foto klubov in Otroški fotokamp, predava na seminarjih, piše za strokovne fotografske časopise in je član predsedstva Slovaškega narodnega centra FIAP, ki organizira razstave v okviru organizacije FIAP za slovaške avtorje.

Kdor vidi in začuti njegovo tvorbo, najde odraz njegove ideje za razumevanje višjega principa Univerzuma in stvaritelja. Ljudi spodbuja k začetku razumevanja in odpiranja podzavesti za vrednote elementov planeta Zemlje in Univerzuma. To je sporočilo avtorja vsem ljudem dobre volje.

www.schmida.net
 
 
Fotografska zveza Slovenije, p.p. 4388, 1001 Ljubljana, Slovenija