fzs
 
 
 

 

Fotograf Vasja Doberlet zaključuje svojo šesto dekado in kot se to za fotografa razume, z razstavo fotografij. Imel bo kar dve. Eno v Kranju in drugo na Jesenicah.

Razstava v Kranju sestoji iz šestih serij (portfeljev), bolje rečeno iz ene plus pet. Naslov razstave je "Pogled skozi rožnata okna", kjer skozi pet oken gledamo pet različnih zgodb.

Razstava na Jesenicah ima naslov "V krogu, iz abstrakcije v konkretnost". Gre za dve temi "krog" in "abstrakcija", na katerih sem v preteklem obdobju več delal.

Odprtje razstave v Kranju bo v Galeriji Mestne občine Kranj, Slovenski trg 1, 1. nadstropje, v petek, 4. avgusta, ob 12. uri. Razstava bo odprta do 18. septembra in sicer v času uradovanja župana (ponedeljek, torek, četrtek od 8. do 15. ure, sreda od 8. do 17. ure in petek od 8. do 13. ure).

Odprtje razstave na Jesenicah bo v sredo, 9. avgusta, v galeriji gledališča Toneta Čufarja ob 19. uri. Razstava bo odprta do 6. septembra.


Fotograf o sebi - Moja fotografska pot

Fotografirati sem začel pri sedemnajstih letih z maminim fotoaparatom. Ona mi je tudi dala prve napotke. Bolj organizirano sem se srečal s fotografijo leta 1968. Takrat sem se udeležil tečaja fotografije pri Planinski zvezi Slovenije. Tečaj je vodil priznani fotografski pedagog in mojster fotografije Vlastja Simončič. Prav njemu se moram zahvaliti, da mi je fotografija postala pomemben sestavni del življenja in da sem se začel aktivno udeleževati razstav. Na več kot 200 razstavah sem imel razstavljenih 750 fotografij in diapozitivov. Za svoja dela sem dobil 40 nagrad in pohval. Sodeloval sem na razstavah v 30 državah. Imel sem tudi 10 samostojnih razstav: v Ljubljani (1 krat leta 1977 in 2006 ter 2 krat v letu 2000), v Kranju (leta 2000 in 2006), na Vrhniki (leta 2002 in 2006) in v Radovljici (leta 2004) ter v Šoštanju (leta 2006). Leta 2002 sem prejel naziv AFIAP in leta 2003 KMF pri-FZS.


V krogu iz abstrakcije v konkretnost

Vasja Doberlet je predstavitev svojih fotografij povezal v krog, ki ga je pričel pri abstrakciji in končal v realističnih detajlih stvarnosti. Pri abstraktnih delih mu svetloba in njeni odsevi skozi različne tkanine in drevesne krošnje podaja osnovni motiv pri ustvarjanju. Z njeno pomočjo riše oblike in se poigrava z barvami. Prevladujejo odtenki tople rdeče barve, polne energije. Umirjajo jo modri, vijolični, zeleni in ponekod črni toni ter tako delo povežejo v ubrano celoto. Poleg barv se poigrava s kontrastom oblik. Medtem ko se na eni strani srečamo z ravnimi linijami in ozko paleto barv, nas na drugi strani čaka morje prelivajočih se barv v razgibani in živahni kompoziciji.

Od abstraktnega nas avtor s svojimi deli pelje v konkretnost. Sprva nam realnost pokaže skozi okensko steklo, kjer so jasen pogled zabrisale dežne kaplje in ustvarile zanimiv raster, kateremu dajo poseben poudarek odsevi luči. Konkretnost zaznamujejo detajli, podrobnosti, ki jih je Vasja Doberlet podal na več načinov. Na eni strani gre za ponavljanje enakih elementov, vzetih iz narave, okolice ali delov arhitekturnega okrasa, ki s svojo zgradbo tvorijo samosvoj ornament. Na drugi strani pa so na fotografijah ujeti predmeti iz vsakdana, s poudarkom na krožnih oblikah. Le-ti niso podani v svoji celotni podobi, temveč delno ali iz drugega zornega kota. Na ta način nam predmet približa in hkrati obdrži določeno distanco do konkretnosti. Pritegne gledalčevo pozornost in mu pusti, da sam razvije polje domišljije do popolne stvarnosti.

          

Nataša Robežnik, univ. dipl. umetn. zgod.


Zloženka - Pogled skozi rožnata okna (.jpg - 425 kB) >>>

 

 
 
Fotografska zveza Slovenije, p.p. 4388, 1001 Ljubljana, Slovenija