fzs
 
 
 

 

V času Ane Desetnice, Mednarodnega festivala pouličnih gledališč v Ljubljani bo potekala tudi Fotografska delavnica. Vodili jo bodo Jean Pierre Estournet, Dušan Pirih Hup in Matjaž Tančič.

Delavnica bo potekala od torka 27. 6. do nedelje 2.7. 2006 in se zaključila z razstavo del udeležencev v parku pri gostilni Figovec.

Potek delavnice: Udeleženci bodo razdeljeni v dve skupini, ena se bo ukvarjala z digitalno, druga pa z analogno fotografijo. Delavnico za digitalno fotografijo bo vodil Dušan Pirih Hup, delavnico za analogno pa Jean Pierre Estorunet.

Sestavljena bo iz teoretičnega in praktičnega dela.

Teoretični del bo obsegal predavanje oziroma pogovor z vsakim od mentorjev.  Namen predavanj je izpostaviti specifike fotografiranja tovrstnih prireditev (okolje - ulica, dnevne in nočne predstave, predstave, ki potekajo ob dnevni svetlobi in tiste, ki potekajo zvečer (kombinacija gledališke osvetljave – pogosto ognji in pirotehnika – in nočne osvetljave urbanega okolja), hitrost dogajanja, upoštevanje publike, določitev in upoštevanje igralnega prostora itn. Obsegala bodo tudi kritično ocenjevanje sprotnega dela udeležencev.

Praktični del bo obsegal fotografiranje prireditev, ki bodo potekale v okviru festivala, za udeležence delavnice za analogno fotografijo pa tudi delo v temnici. Z mentorji bo potekal tudi pogovor o nastalih fotografijah. V sodelovanju z mentorji bo tudi pripravljen izbor fotografij za razstavo.

Jean Pierre Estorunet je fotograf, ki s svojo potujočo temnico že leta spremlja različne festivale pouličnih gledališč po svetu. Je eden od najbolj znanih fotografov, specializiranih za ulično gledališče. Njegovo najmočnejše izrazno sredstvo je črnobela fotografija, kjer z igra svetlobe in teme o predstavi pove več, kot lahko sama.

Dušan Pirih Hup je slikar in fotograf. Lokalni strokovni javnosti je verjetno najbolj znan kot fotograf, ki uporablja skoraj izključno enolečni monokel objektiv, privit na klasično zrcalnorefleksno kamero, ter po raziskavah fotokopirnega medija in prenosa fotografije v fotokopirne tiske. Je avtor fotografskih izobraževalnih programov in leta 1987 ustanovitelj Fotografske delavnice v Kulturno umetniškem društvu France Prešeren v Ljubljani. Zadnja leta raziskuje fotografski medij na področju digitalne in digitalizirane fotografije.

Matjaž Tančič je mlad perspektiven fotograf, ki svoja dela med drugim objavlja tudi v reviji Mladina.

Število udeležencev je omejeno zato pohitite s prijavo. Informacije in prijave na tel. 041 342 939 (Tomaž) ali 041 381 602 (Ana). Cena za lanskoletne udeležence in študente je 5000 SIT (20,86 €), za ostale 8000 SIT (33,38 €).

Vljudno vabljeni!
 
 
Fotografska zveza Slovenije, p.p. 4388, 1001 Ljubljana, Slovenija