fzs
 
 
 

 

FOTOGRAFSKA RAZSTAVA NA PROSTEM FOTOGRAFA MATJAŽA KRIVICA >SVETIŠČA ZEMLJE<

Od 1. junija do 31. julija 2006 bo na Jakopičevem sprehajališču parka Tivoli v Ljubljani premierno na ogled fotografska razstava svetovno uveljavljenega slovenskega fotografa Matjaža Krivica, >Svetišča Zemlje<.

>Svetišča Zemlje< je mednarodni umetniški projekt avtorja, v katerem nam preko fotografskega medija posreduje prav posebno značilnost, ki povezuje vse kulture na svetu in pripoveduje zgodbo sveta neizmerne lepote in čudežev. Avtor s svojimi fotografijami sporoča:
>Ljudje vsepovsod potrebujemo poseben kraj za obrede in razmišljanja: kraj, ki nas najprej privlači, potem očara. To je lahko cerkev, gora, reka ali preprost kamen. Zdi se, da so ti kraji prizorišča najžlahtnejše dejavnosti človeka: čaščenja in slavljenja življenja. Vse te kraje povezuje energija, ki iz njih žarči - ta pa se prenaša na nove obiskovalce. Na fotografijah so ujeti trenutki, občutki hvaležnosti in čaščenja življenja na planetu Zemlja.<
Razstava bo postavljena na prostem in bo dva meseca brezplačno dostopna 24 ur na dan na Jakopičevem sprehajališču parka Tivoli v Ljubljani. Lanskoletna razstava >Zemlja, pogled z neba< Yanna Arthusa-Bertranda, je s svojo lokacijo in tematiko privabila iz mestnega jedra na zelene površine parka Tivoli po oceni organizatorja 300.000 obiskovalcev. Na ogled bo šestdeset panoramskih fotografij velikega formata (250 x 125 cm), z vseh koncev našega planeta, od tega deset motivov Slovenije.

Na razstavi bomo zbirali denar v humanitarne namene: za gradnjo šolo za sirote  v mestu Dege v vzhodnem Tibetu.

Častni pokrovitelj razstave je predsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek. Namen razstave je spodbuditi posameznikovo osebno zavedanje.

Matjaž Krivic je svetovno uveljavljen fotograf, prepoznaven predvsem po panoramskih  fotografijah in fotografijah tematike socialno revnih predelov sveta a bogatih s tradicijo in skrivnostjo svojih ver. V preteklem leti  je imel odmevne samostojne razstave na Kitajskem, v Tibetu in Moskvi, ter skupinske v New Yorku, Corku in Londonu.
Na mednarodnem področju sodeluje od leta 2000 s fotografsko agencijo Sipa Press in norveško agencijo Concorde, pred kratkim pa se je pridružil še francoski agenciji L'ilustration.
Objavlja v slovenskih in uglednih tujih revijah.

 

 

 

 

 

 

 
 
Fotografska zveza Slovenije, p.p. 4388, 1001 Ljubljana, Slovenija