fzs
 
 
 

 

10.5.2006 ob 21.00 se bosta v KUD France Prešeren v Ljubljani

Tomaž Vernik in Tit Brecelj

predstavila s časovno-fotografskim eksperimentom "naveza/tie".

Fotografski projekt Naveza/Tie avtorjev Tita Breclja in Tomaža Vernika je nastal v letu 2004/05 razpet med Slovenijo in Veliko Britanijo in kraje kjer sta se gibala avtorja. Na podlagi dogovorjenega dneva in ure, sta avtorja v realno istem časovnem okvirju, beležila dogodke in kraje tistega trenutka.

Fotografski projekt Naveza/Tie je rezultat dveh dejstev: fizično ločenih avtorjev fotografij in skupnega časa fotografiranja. Naveza/Tie poskuša povezati dva človeka, ki v določenem dnevu in določeni uri začneta fotografirati: poskuša povezati njuna pogleda skozi fotografski objektiv. Naveza/Tie vzpostavi dva vzporedna pogleda, ki sta nastala ob istem času. Poleg prejšnjega plemenitega razloga je Naveza/Tie tudi vaja iz fotografiranja: vsak avtor ima na razpolago okvirno 45 minut, navadno en film in en objektiv in večinoma si predhodno izbere temo fotografiranja. Naveza/Tie poskuša odpraviti ločenost, razdaljo in administrativno določeni časovni zamik s pomočjo sinhronosti in vzporednosti v realnem času. Ob enem išče enakosti in nasprotja dveh na pri pogled tujih si svetov.

Tit Brecelj se je rodil 23. 1. 1973 v Ljubljani, pred in po diplomi iz filozofije je sodeloval pri snemanju celovečernih, kratkih, televizijskih in študentskih filmov kot scenski fotograf (med drugimi Vrvohodec Hane A.W. Slak (kratki), Pet majskih dni Francija Slaka (TV), Desperado tonik (celovečerni)). Zadnje leto je fotografiral plesne delavnice, predstave in projekte plesne skupine EN Knap.

Tomaž Vernik se je rodil 10. 6. 1975 v Ljubljani. Je magister Okoljskih ved in Okoljskega managementa. S fotografijo se je srečal v poznih devedesetih. Večinoma ljubiteljsko ustvarja in raziskuje v črno beli tehniki. Kot fotograf in pisec člankov je nekaj časa sodeloval z revijama Avto in Navtika. Kasneje se je v okviru studia Asobi poizkušal tudi v studijski in produktni fotografiji in poleti 2004 prvič razstavljal v kavarni Bikofe.

Razstavo si lahko ogledate do 23. maja. Galerija KUD France Prešeren je odprta vsak dan med 11. in 24. uro, ob nedeljah in praznikih pa med 15. in 24. uro.


 

 

 

 
 
Fotografska zveza Slovenije, p.p. 4388, 1001 Ljubljana, Slovenija