fzs
 
 
 

 
V nedeljo, 23. aprila 2006, so v okviru 4. solinarskega festivala v Multimedijskem središču na solinah - predel Lera odprli samostojno fotografsko razstavo Soline - med nebom in zemljo. Avtor fotografij je Primož Hieng.

Sečoveljske soline so edinstven spomenik na slovenskih tleh, kajti soline niso niti arhitektonski, niti naravni spomenik, temveč spomenik človeškega dela, ki je ostal v delu Sečovelj popolnoma neokrnjen od svojega nastanka do danes.
Soline v Sečovljah še danes predstavljajo enkratno, likovno enostavno, a bogato krajinsko podobo. Hiše ob kanalih so po zasnovi in oblikovanju preproste, njihov videz pa prepričljiv in obvladuje okolico. Prav to me je vzpodbudilo, da soline prikažem na nenavaden način, ki je našim očem skrit.
Fotografska razstava Soline med nebom in zemljo predstavlja presunljivo zgodbo o sečoveljskih solinah, zgodbo o časih, ko so stare soline še živele, ko so solinarji obdelovali solna polja in je soline preveval občutek skladnosti in popolnosti.
Star tehnološki proces pridobivanja soli se je najdlje ohranil v solinah predela Fontanigge v Sečovljah. Tu je bila organizacija najboljša in to ob najmanjšem dodatnem deležu energije, ki jo je prispeval človek ter ob največji možni izrabi naravnih virov in danosti narave. Soline so zahtevale poseben način življenja, način pridobivanja soli je pogojeval urejanje krajine, arhitekturo ozkih pasove kopnega in zajede morja v celinski prostor.
Soline so zagotovo pogost motiv številnih fotografov. Ob vsakem obisku tega majhnega, a hkrati motivno bogatega predela Slovenije, je avtor fotografij Primož Hieng ta majhen, a zanimiv košček slovenske obale posneti tudi iz zraka. Predvideval je, da lahko soline, posnete na tak način, pokažejo svojevrstno in nenavadno podobo.

Fotografije solin, posnete iz helikopterja Letalske policijske enote, so bile doslej razstavljene v Paviljonih graščine Dol pri Ljubljani v času od 1. do 21. septembra 2005 in na osnovni šoli Ivana Cankarja na Vrhniki od 3. do 27. oktobra 2005. V času od 22. marca do 12. aprila 2006 so bile fotografije na ogled v novem Centru Ivana Hribarja v Trzinu. Razstava v Multimedijskem središču na solinah - predel Lera bo odprta predvidoma do konca maja 2006.
 

 

 
 
Fotografska zveza Slovenije, p.p. 4388, 1001 Ljubljana, Slovenija