fzs
 
 
 

 

Razstava: Primož Hieng, "Maske - Od Drežnice do Ptujskega polja" v Budnarjevi muzejski hiši v Zg. Palovčah št. 5 nad Kamnikom, do 1.3.2006.

Galerijo fotografij si lahko ogledate na naslednji povezavi >>>

V nedeljo, 19. februarja 2006, ob 15. uri, bodo v Budnarjevi muzejski hiši v Zg. Palovčah 5 nad Kamnikom odprli samostojno fotografsko razstavo, ki jo pripravlja urednik in fotograf Primož Hieng. Pod naslovom Maske - Od Drežnice do Ptujskega polja bo avtor predstavil okrog 50 barvnih fotografij, ki so nastale v zadnjih petih letih, ko je s fotografskim aparatom beležil številne pustne dogodke na vseh koncih Slovenije.
Slovenci imamo radi pust in se veselimo pustnega časa - rajanja, maskiranja in dobre hrane. Vsaj za en dan v letu... Je pust lahko vsak dan? Lahko bi rekli - da! Maske in maskiranje so del našega vsakdanjika, le da na ta šegavi praznik to veliko bolj poudarimo. Pust je lep praznik, to so dnevi veselja.
Najstarejšo podobo maskiranca bomo našli na skalni steni v jami Trois Freres v Pirenejih, kjer je naslikan >čarovnik<. Ima velike in okrogle oči, na glavi jelenje rogovje ter dolgo in koničasto brado. Roke skriva pod medvedjimi šapami, zadaj pa nosi rep divjega konja. Podoba verjetno predstavlja človeka, ki se je maskiral v izmišljeno žival. Slika naj bi bila stara več kot dvajset tisoč let.
Preoblačenje, maskiranje ali šemljenje izhaja iz mestnih navad in od tam se je širilo na podeželje. Če je Slovenija znana po svoji raznoliki folklori, ljudski glasbi, nošah in plesih, potem so tudi maske različne od pokrajine do pokrajine ali celo od kraja do kraja. Vsaka pokrajina ima svojo značilnost. V Sloveniji se je namreč do današnjih dni ohranilo najmanj stopetdeset tradicionalnih mask.
Urednik in fotograf Primož Hieng je v zadnjih petih letih zvesto beležil pustne dogodke in običaje skoraj na vseh koncih Slovenije, kjer so doma maske. V fotografski objektiv je ujel številne skrite obraze, njihovo raznoliko podobo, ki pa imajo v mnogih primerih tudi številne podobnosti. Tako so ga zanimali kurenti, škoromati, laufarji in drugi značilni slovenski pustni liki.
V petih letih je nastala pisana paleta barvnih fotografij, ki jih avtor Primož Hieng želi pokazati vsem, ki jih zanima ta ljudski praznik veselih in žalostnih obrazov, pustnih mask - od Drežnice do Ptujskega polja. V objektiv fotografskega aparata je želel ujeti tiste maske, ki se pojavljajo v pristnem in izvirnem okolju, daleč stran od radovednežev, le v nekaj primerih to pač ni bilo izvedljivo. A tudi pustni sprevodi, kjer so nastale nekatere fotografije, kažejo na to, da ta norčavi praznik še ne bo tako kmalu izumrl.
Razstava bo na ogled  na dan odprtja, to je v nedeljo, 19. februarja 2006, ter na pustno soboto, 25. februarja in na pustno nedeljo, 26. februarja 2006. Na pustni torek, 28. februarja 2006, bodo Budnarjevo muzejsko hišo obiskali gojenci ZUIM in si ob tem tudi ogledali tudi razstavo fotografij Maske - Od Drežnice do Ptujskega polja.


 
 
Fotografska zveza Slovenije, p.p. 4388, 1001 Ljubljana, Slovenija