fzs
 
 
 

 

Razstava nagrajenih in izbranih fotografij natečaja

Prvo preddverje Cankarjevega doma

Otvoritev 14. februarja 2006, ob 20. uri

Natečaj revije za kulturo Emzin za najboljšo slovensko fotografijo, Fotografija leta 2006, je organiziran že dvanajstič. Natečaj je bil razpisan 22. novembra 2005 in se je zaključil 23. januarja 2006. Na letošnji natečaj je prispelo 428 fotografskih opusov oz. 2664 fotografij. Poslane fotografije predstavljajo produkcijo slovenskih fotografov različnih generacij, amaterjev in profesionalcev, različnih vsebin, formatov in tehnik.

V letošnji žiriji so se zbrali: Christopher Anderson, reportažni fotograf, ZDA, Metka Dariš, likovna urednica revije Emzin, Darko Glavan, umetnostni kritik, Zagreb, Stojan Kerbler, fotograf, Brane Kovič, umetnostni zgodovinar in kritik. Žirija je sestavljena tako raznovrstno, da lahko izbrana in nagrajena dela kažejo ves razpon delovanja, ki ga ima fotografija danes.

Podeljene so bile tri nagrade za avtorsko fotografijo in nagrada za najboljšo reportažno fotografijo. Nagrajenci bodo javnosti predstavljeni na dan otvoritve razstave, 14. februarja 2006, ob 20. uri. Nagrajene fotografije in fotografije ožjega izbora bodo razstavljene v prvem preddverju Cankarjevega doma od 14. februarja do 12. marca 2006.

Komentar poslanih fotografij in obrazložitve nagrad je za žirijo zapisal Brane Kovič.

3. nagrada
(storitve v vrednosti 150.000 SIT, podeljuje fotografsko podjetje Foto Grad iz Ljubljane)
Avtor: Pavel Gregorič, Muljava
Šifra: Dih
Fotografije na podaljšanem formatu v kombinaciji črno-bele in barvne tehnike so premišljena udejanjanja dvojne narave vizualne reprezentacije: kar je podano kot pomanjšan model neke konkretne danosti, v navidezno arbitrarnih povezavah z izbranim pendantom, generira pomene, ki jih v ločenih enotah sicer ne bi evidentirali. Poudarjeni esteticizem na eni in pomenska odprtost na drugi strani pritegneta pozornost kljub dejstvu, da se s tovrstnim pristopom ne srečujemo prvič.

2. nagrada
(storitve v vrednosti 200.000 SIT, podeljuje fotografsko podjetje Fotoformat iz Ljubljane)
Avtor: Aleksandra Gruden, Maribor
Šifra: Saška
Niz digitalnih posnetkov povsem prozaičnega motiva je zgrajen na interakciji barvnih točk, iz katerih so sestavljene podobe. Poigrava se z relativnostjo razmerij med vsebino in obliko ter se bolj kot na retoriko motiva kot takega osredotoča na proces strukturiranja fotografske slike, izhajajoč iz novodobnih tehnoloških pridobitev. Če se pri tem spogleduje s skorajda kičastimi učinki potencirane barvitosti, je njena zmuzljivost toliko bolj nezavezujoča.

1. nagrada
(fotografska oprema v vrednosti 300.000 SIT, podeljuje fotografsko podjetje Canon Adria iz Ljubljane)
Avtor: Tanja Verlak, Muretinci
Šifra: Wip Zoo
Serija črno-belih fotografij konceptualno dosledno podaja vzdušje >zaprtega prostora< oziroma umetno ustvarjenega, prisilnega bivanjskega okolja živalskega vrta. Z alternacijo posnetkov ograd in mrež ter posameznih živali za njimi je dosežena svojevrstna napetost pripovedi, ki jo lahko razumemo tudi metaforično, saj presega neposredno prepoznavnost fotografiranih izsekov in gledalca nagovarja v splošnejši eksistencialni razsežnosti in ta učinek dodatno stopnjuje s temačnimi tonalitetami celotne serije.

Nagrada za reportažno fotografijo
(v vrednosti 300.000 SIT, podeljuje časopisna hiša Delo)
Avtor: Manca Juvan, Litija
Šifra: Mana
Ostri, močno kontrastni barvni posnetki napetega dogajanja na nemirnem Srednjem vzhodu na sugestiven način pristopajo k temi, ki je razmeroma pogosto obravnavana v aktualnih reportažah. Posebno vrednost predstavljeni seriji dajeta svojevrsten pogled >od znotraj< in drzna barvitost kot zavesten odstop od konvencionalnega obravnavanja tovrstne tematike. Stereotip je presežen brez nasilnega odmika od humanističnega izročila reportažne fotografije.

V ožji izbor se je letos uvrstilo 23 avtorjev:
Jaka Adamič, Andreja Breznik, Matija Brumen, Boris Farič, Ariana Ferfila, Blaž Gregorič, Aleš Gregorič, Mojca Gregorič, Andraž Gregorič, Jagoda Jejčič, Peter Koštrun, Jure Kravanja, Janez Marolt, Jernej Perko, Mija Polesnik, Boštjan Pucelj, Boštjan Saje, Nataša Sedej, Vinko Skale, Bojana Tomše, Matjaž Wenzel, Nada Žgank in Tadej Žnidarčič.

 

 

 
 
Fotografska zveza Slovenije, p.p. 4388, 1001 Ljubljana, Slovenija