| |
PRIPRAVA MASE - LITJE:
Dobro je vedeti:
Pripravimo le toliko mase, kolikor jo bomo
porabili v približno
15 minutah.
V prvi posodi zmešamo poliesterno smolo
(komponenta A) in 1% pospeševalca (komponenta B).
Bodite natančni, saj preveč pospeševalca potemni izdelek.
(na 1dl smole dodamo 0.1 cl pospeševalca)
V drugi posodi zmešamo poliesterno smolo
(komponenta A) in 2% trdilca (komponenta C).
Pri odmerjanju je dobro biti natančen, saj preveč trdilca povzroči pokanje
ulitka, pri želiranju pa visoko temperaturo, ki lahko poškoduje kalup in seveda tudi
ulitek.
Tako ločeni masi lahko uporabljamo tri dni. Ko želimo maso
pripraviti za litje, samo zlijemo željeno količino iz prvega in drugega lončka
v tretji lonček, vendar vedno le toliko kolikor jo lahko porabimo v času med pripravo in
začetkom strjevanja. Vsebino dobro premešamo, počakamo par minut, da mehurčki splavajo
na površino in že lahko pričnemo z litjem v prej pripravljene posodice.
Najprej ulijemo maso do 1/3 višine posodice,
pustimo, da masa želira (cca 15 min – glej tabelo)
Temp. prostora |
Količina
smole |
Količina
trdilca |
Čas
želiranja |
Čas
strjevanja |
18°- 20°C |
20 g |
cca 3% (0.6 g) |
15 min |
45– 60 min |
18°- 20°C |
200g |
cca 2%
(4 g) |
25 min |
60 min |
20°- 25°C |
20 g |
cca 2% (0,4g) |
20 min |
50- 60 min |
20°- 25°C |
20g |
1 %
(0,2g) |
35 min |
60- 80 min |
20°- 25°C |
100g |
0,8%
(0,8 g) |
45 min |
90- 120 min |
nato položimo nanjo vlaganec , ali več vlagancev.
Ponovno zmešamo novo količino mase za naslednji dve tretini
višine posodice nad vlagancem. (glej postopek pod točko 3)
Maso iz tretjega lončka ulijemo na vlagance do končne višine (debeline)
izdelka.
|