|
VIDEZ: do 40 m visoko drevo, krošnja je gosto vejnata.
Debla bukev, ki rastejo na planem so nizko razvejana, v strnjenem gozdu
poženo veje visoko na deblu.
SKORJA:je tanka in gladka, srebrno sive barve, z leti v spodnjem delu razpoka in potemni. LISTI: so 6 - 8 cm dolgi, bleščeči se in gladki sprva so svetlo zeleni, svileno dlakavi in nagubani, pozneje so temno zeleni, jeseni rumeno rdeči; ko se posušijo ostanejo delno na drevesu do pomladi. |
|
PLOD: žir |
LES: je gost, trd in se zelo krči, je slabo elastičen in dobro cepljiv. Nezaščitena bukovina na prostem ni trajna, v vodi pa je bukovina neobstojen les. | |
UPORABA: za pohištvo, igrače, embalažo, za različne stružene izdelke, za vezano ploščo, za železniške pragove, za furnir, za oglje, za iverice,kurjavo, celulozo... |
VIDEZ: 20 - 40 m visoka drevesa. V gozdu rastoča
drevesa imajo ravna debla, drevesa, ki rastejo zunaj gozda, na prostem
imajo široke krošnje in majhna čokata debla, ki so za predelavo
manj primerna.Za poletni hrast je značilno vitko, do vrha krošnje
segajoče deblo, pri zimskem hrastu pa se v območju krošnje
deblo razveja v krepke veje.
SKORJA: sprva je gladka pozneje se zelo zadebeli in ima dolge globoke razpoke, je temno siva LISTI: so pernato krpasti, poženejo šele sredi maja |
|
|
PLOD: želod |
LES: je gost in trd, prožen in cepljiv, zelo trajen na prostem in v vodi. | |
|
UPORABA: Za notranjo opremo, rezbarske in stružene izdelke, kot gradbeni les, za parket in stopnice, za izdelavo sodov, in železniške pragove. |
VIDEZ: Je do 35 m visoko drevo. Deblo je zelo dolgo in ravno,
krošnja je zaobljena .
SKORJA: sprva je gladko in sivozelena pozneje brazdasta LISTI: so sestavljeni iz 9 - 15 podolgovatih suličastih listov. |
|
PLOD: ploski oreški
|
|
LES: je trd in trden, je zelo elastičen, se dokaj dobro
obdeluje
|
|
UPORABA: za parket, stružene in rezbarske izdelke, za športna
orodja, za furnir.
Hrast za rezanje furnirja mora biti star 250-400 let. |
VIDEZ: je do 40 m visoko drevo z enakomerno zaobljeno krošnjo
SKORJA: je temno siva z drobnimi, navpičnimi brazdami. LISTI: so 15 cm dolgi, srčasti |
|
PLOD: zelo trdi majhni oreški
|
|
LES: lipovina je mehka, srednje gosta, prožna in cepljiva.
Se dobro obdeluje, struži in rezlja
|
|
UPORABA: v mizarstvu, strugarstvu in rezbarstvu, za razne modele, embalažo, vžigalice, svinčnike, igrače in risalne deske, za vezane plošče... |
VIDEZ: do 30m visoko drevo z veliko in okroglo krošnjo.
SKORJA: spočetka je srebrno sivo, nastarost temno in razpokano LISTI: so sestavljeni iz 5 do 9 posami?nih listov |
|
PLOD: oreh
|
|
|
LES: je srednje trd in srednje gost, zmerno trden, plastičen.
Lepo se obdeluje, struži in lepi
|
UPORABA: za pohištvo, kot masivni les in furnir, za parket,
za glasbila...
|
Orehova potica je značilno Slovensko pecivo. Recept objavljen na Internetu je mnoge tujce spodbudil k iskanju dežele, kjer pečejo tako dobro pecivo
|
VIDEZ: je do 30m visoko drevo; krošnja je košata; deblo se na
starost zelo zabedeli, ima široko razvejano krošnjo.
SKORJA: je sprva gladka, olivno rjava, pozneje sivo rjava in po dolgem razbrazdana LISTI: so do 25 cm dolgi, podolgovati in koni?asti, robovi so
kakor žaga ostro nazobčani
|
|
PLOD: kostanj
|
LES: Kostanjev les je gost in dokaj trd, odporen na prostem in v vodi, tudi proti glivam in insektom. | |
UPORABA: V mizarstvu, za okenske okvirje, opaže, tla, za furnir, za električne drogove, za železniške pragove, za sode |
VIDEZ: do 25m visoko drevo, krošnja je neenakomerna. Posamične
veje segajo daleč v širino in višino, deblo je pogosto skrivenčeno,
zasukano, pogosto žene iz ene korenine več debel
SKORJA: gladko, sivo LISTI: so 8 - 10 cm dolgi, podolgovati, jajčasti in koničasti,
ravne žile so zelo izrazite
|
|
PLOD: plodovi so drobni oreški na trikrilnih nosilnih listih v visečih grozdih, ki ostanejo na drevesu do zime. Po njih od daleč razlikujemo beli gaber od bukve. | |
LES: sivkasto do rumrnkasto bele barve. Branike so slabo vidne. Gabrovina je zelo gost, trd in trden les. Težko se obdeluje, nagnjen je k zvijanju in pokanju. | |
UPORABA: za izdelke, ki so podvrženi trenju in udarcem. Iz gabrovine izdelujejo tnala, pesta lesenih koles, poljska orodja za razne stružene izdelke Veliko gabrovine se porabi za kurjavo. |