V tem primeru izberemo kontrolno desko od nje odrežemo 500 mm dolg in 15 mm debel vzorec.
Vzorec lesa takoj stehtamo in dobimo maso vlažnega lesa (mu).
Vzorec nato vložimo v laboratorijsko sušilnico in ga izsušimo pri temperaturi
103 ± 2 °C do konstantne teže.
To težo ima vzorec, ko gre iz njega vsa voda in je po dveh zaporednih
tehtanjih njegova teža enaka.
Imenujemo ga sušilniško suh vzorec, njegova masa pa je (mo).
Odstotek vlažnosti izračunamo nato po obrazcu:
Vzorec tehtamo na tehtnici, ki omogoèa do 0,1 g natanèno
merjenje. V šoli si sposodimo tehtnico pri kemiji. Primerna je tudi pisemska
tehtnica.
Les v času rasti vsebuje |
|
Na zraku sušen les vsebuje |
|
Umetno sušen les vsebuje |
|
Pri sušenju lesa voda izhlapeva, zato les postane lažji, zmanjšujejo se tudi
njegove dimenzije, oziroma prostornina, pravimo, da se les krči. Kadar
pa les vodo vpija, se poveèuje njegova gostota, prav tako se poveèujejo
njegove dimenzije in prostornina, les tedaj nabreka.
Obe lastnosti sta pri lesu nezaželjeni lastnosti saj se poleg krčenja pogosto
pojavi tudi deformacija to je krivljenje in pokanje lesa. Pri nabrekanju nastopijo
notranje napetosti, ki izdelek kvarijo. Obojno delovanje lahko zmanjšamo z raznimi
premazi.
Moèno delujoč les: | lipa, bukev, češnja |
Srednje delujoč les: | oreh, kostanj, hrast |
Malo delujoč les: | topol, jelka, smreka, bor, macesen |
Zelo malo delujoč les: | mahagoni, ebenovina |
Gostota je masa v neki prostornini. Merimo jo s kilogrami na m3
.
Kolikšna je gostota zračno suhega lesa pri posameznih drevesnih vrstah
je razvidno iz naslednje tabele:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gostota lesa je nezaželjena pri transportu in ravnanju (prekladanju) z lesom, saj pravimo les je težek. Pri obdelavi lesa pa je večja gostota zaželjena, saj je znano, da se redki lesovi ne obdelujejo dobro, medtem ko je obdelava gostih praviloma zelo dobra. Npr.: struženje, brušenje Za rezljanje pa je zaželjen redkejši les.
Če želiš določiti katera vrsta lesa je gostejša, si izreži vzorce, ki imajo enake mere. Sedaj vsak vzorec posebej stehtaj in ugotovi njegovo maso. Vzorec, ki ima večjo maso ima v tem primeru tudi večjo gostoto saj je množina snovi v njem večja.
Zelo koristen podatek je tudi trajnost posameznih vrst lesa na zraku.
zelo trajen | hrast, zelenika, macesna, bor, domači kostanj, brest, tisa |
trajen | smreka jelka, jesen |
malo trajen | javor, bukev, gaber, breza, jelša, lipa, topol, vrba, češnja, divji kostanj |
Les, ki je na suhem zdrži (idealno):
macesen
do
1800 let
brest
do
1500 let
jelka, smreka in bor
900-1000 let
bukev hrast in jesen do
800 let
breza topol in vrba do
500 let
Ali
veš?
V to skupino lastnosti lesa spadajo tiste lastnosti, ki se pojavljajo
takrat, ko na les delujejo kake zunanje - mehanske sile. Les nudi tem silam
odpor, in ta odpor imenujemo mehanske lastnosti lesa.
je pomembna mehanska lastnost, ki pride v poštev predvsem pri gradbenih
konstrukcijah. ( ostrešja, lesen most)
Kadar skušamo les zviti ali prelomiti nam nudi odpor, ki ga imenujemo
trdnost lesa.
Èe hočemo v les vtisniti kako drugo telo, imenujemo ta odpor trdota lesa. Trši les se bolj upira obdelovanju kot mehek.
zelo mehek les | bor, smreka, jelka, lipa |
mehek les | macesen, breza, jelša |
srednje trd les | brest |
trd les | gaber, javor, hrast, oreh |
zelo trd les | dren |
Trdota je včasih zaželjena še posebno takrat, ko so izdelki izpostavljeni površinski
obrabi (parket, lesene stopnice, pragovi itd.)
Nezaželjena pa pri sami obdelavi lesa saj povzroča večjo obrabo orodja in več
energije. (Npr.: žaganje trdega hrasta ali mehke lipe)
Cepljivost je razdvajanje lesa v vzdolžni smeri. Cepljivost je včasih zaželjena.
S cepljenjem izdelujemo drva, doge za sode, skodle za prekrivanje streh, vinogradniške
kole, cepanice … Nezaželjena pa v mizarstvu in rezbarstvu.
Elastičnost je lastnost lesa, da pod vplivom zunanjih sil spremeni svoje dimenzije in se vrne v prvotne dimenzije, ko zunanje sile prenehajo delovati.
Prožen les: | oreh, lipa, jelša, breza |
Srednje prožen les: | bukev, hrast, smreka |
Slabo prožen les: | bor, topol |