ARNES & AMIGA

1. Kaj potrebujemo?

Za dostop do interneta je potrebno na vaši Amigi najprej instalirati TCP/IP protokol. Ena od možnosti je instalacija AmiTCP protokola, ki pa je za začetnike precej zahtevna, zato bo v nadaljevanju opisan dostop s pomočjo programa Miami, ki omogoča enostavno modemsko povezavo. Miami deluje z AmigaOS 2.04 in MUI 3.3 oziroma novejšo različico. Če smo natančni, je AmigaOS 3.1 pravzaprav zelo zaželjen, kasneje pa bi bila dobrodošla tudi grafična karta s CybergraphX sistemom. Seveda pa potrebujete tudi uporabniško ime na Arnesu in modem, kar pa verjetno že imate, saj sicer ne bi brkljali po tej strani.

Pri kasnejšem delu oziroma, ko se bomo uspešno povezali na Arnes, bomo potrebovali vsaj brkljalnik in program za branje elektronske pošte. Izbira brkljalnikov je precejšnja - IBrowse, Voyager, AWeb - medtem ko nam za elektronsko pošto ostane YAM, saj je program freeware, torej zastonj. Seveda obstaja se cel kup različnih programov za FTP, IRC, News, ki jih ne bomo opisovali, lahko pa jih poiščete na Aminetu.

2. Kako vzpostavimo PPP povezavo?

Najprej bo seveda potrebno instalirati Miami, kar opravimo s priloženo skripto Install Miami. Vse potrebne datoteke se skopirajo v direktorij Miami. Tam poiščemo program MiamiInit, s katerim bomo nastavili in shranili parametre za PPP dostop na Arnes.

Serial.device Configuration

Izberemo ime in stevilko serijskega gonilnika. Običajno je to serial.device in 0, če uporabljate mrežno ali I/O karto izberete npr. a2065.device, a2322.device, gvpserial.device... Nadaljujemo s Continue.

Modem Configuration

Z izbiro modema MiamiInit sam ugotovi potrebne nastavitve za uporabo. Na konec init string bo potrebno dodati ukaz X3. Če vas telefonski priključek omogoča tonsko izbiro vpišete ATDT v polje dial prefix, sicer vpišete ATDP. MiamiInit resetira in preveri modem.

Phone Numbers Configuration

Vpišete klicne številke Arnesovih vstopnih točk. Vrstni red klicanja dolocimo kasneje.

IP Address Configuration

Izberemo PPP Protocol in Dynamic IP adress. Vpišete svoje uporabnisko ime in geslo. Pojavi se Dialup okno in MiamiInit pokliče prvo vstopno točko. Po vzpostavitvi veze morate na vprašanji Username: in Password: ponovno VTIPKATI uporabniško ime in geslo. Program vzpostavi PPP povezavo in nastavi IP naslov in DNS streznike. Čez čas se pojavi naslednje okno, potrdite nastavitve, ki se shranijo v datoteko MiamiInit.config za kasnejšo uporabo in zapustite program.

Miami Configuration

Poženemo Miami, ki nas vpraša, če želimo uporabiti nastavitve pravkar shranjene v MiamiInit.config datoteko. Potrdimo in v kolikor do sedaj ni bilo težav, bi se morali s pritiskom na Online povezati na Arnes. Vrata v cyber svet so tako odprta in lahko pozente katerega od brkljalnikov. Če uporabljate demo (beri brezplačno) različico programa Miami, se povezava po 60 minutah samodejno prekine. Ob morebitnih težavah shranite MiamiArnes.config datoteko v Miami direktorij. Odprite Miami, v meniju Settings... izberite opcijo Load in odprite MiamiArnes.config. Datoteka vsebuje osnovne nastavitve za dostop na Arnes, vsekakor pa preberite tudi ArnesFAQ navodila.

3. Zakaj potrebujemo elektronsko posto?

YAM Configuration

Na Internetu je poleg WWW najbolj raširjena prav uporaba elektronske pošte, zato je prav, če si ogledamo se nastavitev programa, ki na Amigi omogoča branje in pošiljanje pošte, podpira MIME, kar pomeni, da boste lahko poleg navadnega besedila pregledovali in odpošiljali tudi slike, zvok, datoteke... V direktoriju Install poženete program English in instalacija je opravljena. V meniju Settings izberete opcijo Configuration... in nastavite parametre nekako tako, kot je razvidno iz zgornje slike. Pri nastavitvi gesla in uporabniškega imena bodite pozorni, da ne zamenjate malih in velikih črk, ker sicer stvar ne bo delovala. V primeru težav, se lahko javite avtorju teh strani na spodnji naslov ali obiscete The Amiga Web Directory, mati vseh Amiginih strani na Internetu. V pomoč pa vam bo tudi imenik slovenskih uporabnikov Amige.


The Amiga Web Directory
Blaž Križnik, 19. april 1997.
Za pravilno predstavitev strani potrebujete Latin2 kompatibilen font.