



|
VINA |
|
Kaj je vino?
Je alkoholna pijača, ki nastane kot rezultat alkoholnega vrenja grozdnega soka oziroma mošta. Gre za priljubljeno alkoholno pijačo, ki so jo uporabljali že v zgodovini. Uporabljali so jo že Egipčani, Grki in Rimljani. Bil pa je tudi izdelek, s katerim so trgovali. Pripadnikom revnejšega sloja, je predstavljal glavni vir zaslužka, medtem ko je bilo trgovanje z vinom tudi osnovna gospodarska dejavnost vsakega samostana. Danes pa vino spremlja številne kulinarske kuhinje. Sladka vina naj bi se stregla k sladkim jedem. K rdečemu mesu se običajno postrežejo močnejša rdeča vina ali starana vina polnega okusa. K lažji hrani, kot je belo meso in ribe, pa se postrežejo vina nežnejših tonov, torej bela ali rose, lahko pa tudi lahka rdeča vina. K strežbi vin se upoštevajo tudi omake in priloge, ki lahko bistveno spremenijo okus hrane. Tako h kislim omakam servirajo vina z višjo vsebino kislin. K predjedi ali aperetivu običajno postrežejo peneče vino torej penino.
|
|
Zdravstveni vidik uživanja vina Zmerno uživanje vina, do 2 kozarca na dan, naj bi preprečeval proces nastajanja krvnih strdkov, ki mašijo srčne žile. Večje količine zaužitega vina, pa so zdravju škodljive in povečujejo verjetnost bolezni, kot so bolezni srca, jeter, lahko pa pride do možganskih krvavitev in povečevanja verjetnosti nesreč, zastrupitve in alkoholizma.
|
