DOMOV | BIBLIOGRAFIJA | PRESNEMILinux kotiček

Za tiste, ki operacijskega sistema Linux ne poznate, naj omenim, da vam ne bo žal, če ga spoznate. In tole je stran, kjer boste našli informacije, kako začeti.

 1. S spletne strani si presnamemo distribucijo Linuxa. Najbolj priljubljena in poznana distribucija je Linux Ubuntu. A če nimamo dobrega računalnika, potem je smiselno izbrati distribucijo, ki je namenjena starejšim, manj zmogljivim računalnikom. Predlagam distribucijo BunsenLabs - ODPRI. OPOMBA: Vse zadeve opisane na tej strani, bodo vezane na to distribucijo oziroma distribucijo,ki temelji na debian osnovi.
 2. Najlažje je, če si posnamemo sliko sistema na CD, preko katerega nato namestimo operacijski sistem na računalnik. Sam sem preizkusil BunsenLabs na 10 let starem računalniku. Izbral sem distribucijo, ki jo najdemo pod arhivom (ARHIV) in sicer bl-Deuterium-i386_20170429.iso 07-May-2017 13:01 879M.
 3. Ko si operacijski sistem naložimo, iz Github-a profesorja Davida Rihtaršiča presnamemo skripto InstallMyApps.py. S pomočjo te skripte v 20 min namestimo vse pomembne programe, ki jih potrebujemo za delo. Gre za pisarniške programe, grafične programe, programe za obdelavo zvoka, tehnično risanje kot tudi za programiranje vmesnikov Arduino - ODPRI stran Github. Poudarek je seveda na programski opremi, ki jo potrebujemo pri pouku tehnike in tehnologije. Takšen zaslon se pojavi, ko skripto zaženemo v terminalu.


  Skripto zaženemo tako, da najprej z Githuba prensamemo ZIP datoteko in jo odpakiramo. Nato jo zaženemo iz terminalnega okna. Če imamo omenjeno datoteko v mapi Downloads, potem potrebujemo dva ukaza:

  • cd Downloads/InstallMyApps + enter
  • ./installMyApps.py + enter

  Skripta deluje tudi na distribuciji Ubuntu

 4. Če imate rajši operacijske sisteme, ki so na pogled lepši, potem predlagam distribucijo Elementary Linux. Temelji na debian osnovi. Prej omenjena skripta za namestitev programov deluje tudi tu. Sicer pa je nameščanje programov na tej distribuciji zelo enostavno. Elementary Linux je sicer videti kot macOS, je pa "požrešnejši" kot Bunsenlabs.

Koristne informacije za delo v OS Linux

V izdelavi....

 • Moji linux zapiski na git-u
 • Tex predloga, za pisanje seminarskih nalog


Tomaž Kušar, učitelj tehnike in tehnologije | tomaz.kusar(at)osmokronog.si