Domov O projektu Inovativni oddelek Izobraževanja Projektni dan

INOVATIVNA PEDAGOGIKA 1:1

GIMNAZIJA BREŽICE

O projektu

Kaj je inovativna pedagogika 1:1?

V šolskem letu 2017/2018 smo se kot razvojna šola vključili v projekt Inovativna učna okolja podprta z IKT. V našem projektu definicija učenja 1:1 vključuje učenca, napravo (računalnik, tablico, pametni telefon ...), učitelja, starše in strokovnjake ter interaktivnost s personalizirano učno izkušnjo, ki je (ob dostopu do brezžičnega omrežja) dostopna kjerkoli in kadar koli.

Namen in cilji projekta - preberite več...

Inovativni razred

Naš 2. Ci

Ponosni smo na naš inovativni oddelek.

V šolskem letu 2018/2019 smo vpisali inovativni oddelek. Ob prihodu na šolo, 1. 9. 2018 so se poleg tega, da so postali gimnazijci, znašli pred preizkušnjo - BITI INOVATIVNI, UPORABLJATI TEHNOLOGIJO SEBI V PRID, BITI USTVARJALNI.

Zelo dobro so se znašli in dokazali, da so prave osebe za izpolnitev poslanstva. Že prvo leto so dokazali, da si lahko z digitalno tehnologijo olajšajo pridobivanje informacij, učenje ter izdelavo različnih gradiv in izdelkov.

V tem šolskem letu so že izpeljali Projektni dan. 16. 10. 2019 so obeležili svetovni dan hrane. Lotili so se ustvarjanja pod okriljem dveh projektov - podjetnosti in inovativne pedagogike. Zabeležili so potek celotnega dne in bodo vsa gradiva zajeli in objavili tudi v obliki spletne strani. Povezavo bomo še dodali. Bilo je lepo, poučno in slastno :)

Izobraževanja

Izobraževanja šolskega razvojnega tima

Na šoli smo v šolskem letu 2019/2020 organizirali že pet srečanj šolskega razvojnega tima. Na rednih srečanjih šolskega razvojnega tima vedno poskrbimo za prenos znanja oz. kratka izobraževanja ter načrtujemo delo v razredu.

Vsi člani ŠRT se redno udeležujemo različnih izobraževanj. V tem šolskem letu smo s strani projekta imeli priložnost sodelovati tudi na videokonferenčnih izobraževanjih. Vsak mesec sta organizirani po dve takšni izobraževanji.

Predavanje za 1. in 2. letnike "Kdo je glavni - ti ali stroj?"

Na Gimnaziji Brežice smo hvaležni Centru za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Brežice, ki je v okviru preventivnih programov našim dijakom omogočil zelo koristno in za zdravje mladostnikov pomembno predavanje, ki ga je izvedel LOGOUT – Center pomoči pri prekomerni rabi interneta.

Tako so v torek, 3. 3. 2020, dijaki prvih in drugih letnikov prisluhnili tej aktualni temi.

Predavanje je bilo interaktivno in se je dotaknilo različnih področij varne in odgovorne uporabe spleta za mladostnike. Učence je spodbudilo k razmisleku o aktualnih tveganih spletnih vedenjih. Pogovarjali smo se predvsem o različnih oblikah spletnih zasvojenosti (pornografiji, igrah na srečo, video igrah) in o vrstniškem spletnem nasilju. Zelo nazorno so nam predstavili proces, kako in zakaj mladostnik postane zasvojen z internetom.

Predaval nam je Tilen Hočevar, univ. dipl. varstvoslovec. Diplomiral je s temo spletnega nasilja med mladostniki. Sodeluje v različnih projektih za pomoč in preventivo tveganj, povezanih z otroki in mladino. Na Logoutu vodi različne delavnice o zasvojenosti z moderno tehnologijo in pojasnjuje spletna tveganja.

Naš predavatelj:
Tilen Hočevar, univ. dipl. varstvoslovec

Projektni dan - 16. 10. 2019

Svetovni dan hrane

Dijaki 2. Ci (inovativni oddelek) Gimnazije Brežice so 16. 10. 2019 v okviru projektov PODVIG in Inovativna učna okolja podprta z IKT obeležili svetovni dan hrane.

Obravnavali so zaščitene tradicionalne slovenske jedi, predstavili območja, za katera so te jedi značilne, spisali recepte in pripravo petih jedi (slovenska potica, prekmurska gibanica, belokranjska pogača, kranjska klobasa in originalna blejska kremna rezina), poslušali predavanje o zdravi prehrani in gibanju, izpeljali krajši športni poligon, izvedli kemične poskuse reakcij med različnimi snovmi ter pekli palačinke, s katerimi smo se (ob potici) posladkali v družbi oddelčnega učiteljskega zbora, ravnatelja, ter koordinatoric projektov. Sledila je obravnava motenj hranjenja (anoreksija, bulimija, drinkoreksija, prenajedanje, …). Sedmo uro so predstavili potek dneva, rezultate svojega dela so objavili na spletni strani https://crtpinteric.wixsite.com/projektni-dan. Poleg spletne strani je nastal tudi video zapis o projektnem dnevu, ki omogoča vsem zainteresiranim, da si ogledajo utrinke.