KUBANSKA
KUHINJA
Imate
radi riž, fižol, grah, perutnino, svinjino in morske sadeže? Kubanska
kuhinja, ki je nastala iz mešanice španskih, afriških in indijskih
vplivov, je osnovana ravno na teh sestavinah. Včasih se da na ulici
kupiti tudi kakšno majhno pečeno pico ali sendvič, vendar ne bodite
razočarani, če bo bolj skromno obložena. Vendar vas za razliko od
nekaterih restavracij ne bo stala celega premoženja, saj je poleg sadja
najcenejša hrana na Kubi. Če se že odločite, da boste zavili v eno od
kubanskih restavracij, potem s seboj vzemite dobro knjigo, še boljša
varianta pa je dobra družba. Postrežba je namreč zelo počasna. Najbolj
okusne obroke in najboljšo postrežbo lahko pričakujete ravno pri
družini, kjer prenočujete.
Po
sladkem spancu vas bo zjutraj na krožniku čakalo še slajše sadje ter
najverjetneje tudi tortilja (omleta z jajci), mleko, kruh in maslo. Ne
bojte se, tudi na jutranjo kavo ne bodo pozabili. Močna, črna kava z
mlekom vas bo spravila pokonci in vas nabila z energijo, da boste kos
vsem znamenitostim.

Za
kosilo ali večerjo boste dobili eno od tradicionalnih jedi, jedilnik bo
še posebej pisan na kožo mesojedcem. Prebivalci tega sončnega otoka so
nori na meso, kar je morda slaba novica za vegetarijance. Kubanci namreč
tudi zelenjavne jedi pripravijo s svinjsko mastjo, celo v solati boste
zagledali koščke mesa. Najbolj pogosto vas bo na krožniku čakala carne
asada (pečenka), največkrat lahko pričakujete kar puerco asado
(svinjsko pečenko). Če ste ljubitelji govedine, boste morda imeli več
sreče v kakšni od dražjih restavracij, kjer si boste lahko po špansko
(drugače ne bo šlo) naročili carne de res. Oblizovali se boste tudi po
filete uruguayo (zrezek s šunko in sirom). Poleg mesa pričakujte veliko
riža in fižola, jedem pa sta v kubanski kuhinji dodana česen in čebula,
medtem ko čili in ostale pekoče začimbe niso značilne. Če ste za morske
jedi, potem boste morda želeli poskusiti jastoga, ki sicer v tej državi
postaja ogrožena vrsta, želve pa so celo blizu izumrtja, saj se jih je
večina znašla v želodcih gurmanov.

Po obilnem obroku se bo morda našel prostor tudi za kakšno sladkost. Iz
španske kuhinje so uvozili flan al caramello (karamelni puding), na
uličnih stojnicah pa si lahko privoščite kakšno kepico sladoleda ali
ocvrte banane. Vse skupaj poplaknite z limonado ali sadnim sokom, ki ga
bodo pripravili pred vašimi očmi.

Na Kubi pa po grlu najpogosteje teče ravno rum, ki ga uporabljajo v
številnih vrstah koktajlov. Kdo ne pozna Cube libre? Mešanico ruma, kole
in ledenih kock, s katero so proslavili kubansko neodvisnost in še
danes z njo po vsem svetu nazdravljajo ob različnih priložnostih. Ernest
Hemingway je največkrat naročil daiquiri (mešanica ruma, limoninega
soka sok, sladkorja, marskina in koščkov ledu) in mojito (rum, limonin
sok, sladkor, soda, metini listi, kocke ledu), ki se vam bo najbolje
prilegel na plaži, saj vas bo osvežil v tropski vročini. Radovedneži
boste lahko preizkusili še mnoge druge, saj celoten seznam vsebuje
okoli 100 kubanskih koktajlov. Na svoj račun bodo prišli tudi tisti, ki
imajo raje pivo. Kubansko pivo je namreč zelo priljubljeno. Kuba pa ni
vinorodna dežela, zato si ljubitelji žlahtne kapljice kakšno steklenico
prinesite s seboj.
