KUBANSKA KUHINJA

Imate radi riž, fižol, grah, perutnino, svinjino in morske sadeže? Kubanska kuhinja, ki je nastala iz mešanice španskih, afriških in indijskih vplivov, je osnovana ravno na teh sestavinah. Včasih se da na ulici kupiti tudi kakšno majhno pečeno pico ali sendvič, vendar ne bodite razočarani, če bo bolj skromno obložena. Vendar vas za razliko od nekaterih restavracij ne bo stala celega premoženja, saj je poleg sadja najcenejša hrana na Kubi. Če se že odločite, da boste zavili v eno od kubanskih restavracij, potem s seboj vzemite dobro knjigo, še boljša varianta pa je dobra družba. Postrežba je namreč zelo počasna. Najbolj okusne obroke in najboljšo postrežbo lahko pričakujete ravno pri družini, kjer prenočujete.
 


Po sladkem spancu vas bo zjutraj na krožniku čakalo še slajše sadje ter najverjetneje tudi tortilja (omleta z jajci), mleko, kruh in maslo. Ne bojte se, tudi na jutranjo kavo ne bodo pozabili. Močna, črna kava z mlekom vas bo spravila pokonci in vas nabila z energijo, da boste kos vsem znamenitostim.

                                                                                                                           


Za kosilo ali večerjo boste dobili eno od tradicionalnih jedi, jedilnik bo še posebej pisan na kožo mesojedcem. Prebivalci tega sončnega otoka so nori na meso, kar je morda slaba novica za vegetarijance. Kubanci namreč tudi zelenjavne jedi pripravijo s svinjsko mastjo, celo v solati boste zagledali koščke mesa. Najbolj pogosto vas bo na krožniku čakala carne asada (pečenka), največkrat lahko pričakujete kar puerco asado (svinjsko pečenko). Če ste ljubitelji govedine, boste morda imeli več sreče v kakšni od dražjih restavracij, kjer si boste lahko po špansko (drugače ne bo šlo) naročili carne de res. Oblizovali se boste tudi po filete uruguayo (zrezek s šunko in sirom). Poleg mesa pričakujte veliko riža in fižola, jedem pa sta v kubanski kuhinji dodana česen in čebula, medtem ko čili in ostale pekoče začimbe niso značilne. Če ste za morske jedi, potem boste morda želeli poskusiti jastoga, ki sicer v tej državi postaja ogrožena vrsta, želve pa so celo blizu izumrtja, saj se jih je večina znašla v želodcih gurmanov.

                                                                                                               

Po obilnem obroku se bo morda našel prostor tudi za kakšno sladkost. Iz španske kuhinje so uvozili flan al caramello (karamelni puding), na uličnih stojnicah pa si lahko privoščite kakšno kepico sladoleda ali ocvrte banane. Vse skupaj poplaknite z limonado ali sadnim sokom, ki ga bodo pripravili pred vašimi očmi.

                                                                                                                   

Na Kubi pa po grlu najpogosteje teče ravno rum, ki ga uporabljajo v številnih vrstah koktajlov. Kdo ne pozna Cube libre? Mešanico ruma, kole in ledenih kock, s katero so proslavili kubansko neodvisnost in še danes z njo po vsem svetu nazdravljajo ob različnih priložnostih. Ernest Hemingway je največkrat naročil daiquiri (mešanica ruma, limoninega soka sok, sladkorja, marskina in koščkov ledu) in mojito (rum, limonin sok, sladkor, soda, metini listi, kocke ledu), ki se vam bo najbolje prilegel na plaži, saj vas bo osvežil v tropski vročini. Radovedneži boste lahko preizkusili še mnoge druge, saj celoten seznam vsebuje okoli 100 kubanskih koktajlov. Na svoj račun bodo prišli tudi tisti, ki imajo raje pivo. Kubansko pivo je namreč zelo priljubljeno. Kuba pa ni vinorodna dežela, zato si ljubitelji žlahtne kapljice kakšno steklenico prinesite s seboj.