Prekurska gibanica, preizkušeno dobra:

Vlečno testo (najlažje kupiti): 50 dkg moke, 1 jajce, 2 žlici olja, sol, mlačna voda. Dobro zgneteno vlečno testo iz teh sestavin razdelimo na 6 enakih hlebcov, jih dobro pognetemo. pokrijemo ter poakamo pol ure, da se spočijejo.

Nadevi:
rozine, jabolka, orehi, mak
skuta, smetana, 1 jajce, sladkor, limonina lupina
smetana in surovo maslo za pokapanje

Delo: Razlečemo prvi hlebček v velikosti pekača in vanj položimo testo. Robove porežemo, pekač prej pomastimo. Na testo denemo poljuben nadev, potresemo npr. z orehi in pokapamo s smetano ter surovim maslom. Razvlečemo drug hlebec , testo položimo čez nadev, potresemo npr. z naribanimi jabolki in spet pokapamo s smetano ter surovim maslom. To ponovimo še trikrat.
Nadev iz skute pripravimo tako, da ji primešamo jajce, sesekljano limonino lupino in smetano.
Zadnja plast mora biti testo. Po vsem položimo nekaj koščkov surovega masla, poškropimo s smetano in spečemo.


Našel na www.kuki-grega.com/recept.htm, stran ni več dostopna.

Prekmurska gibanica, drugič

SESTAVINE:
  • moka 30 dag
  • sol
  • olje 2 dl
  • voda 15 cl
  • mak 6 dag
  • sladkor 25 dag
  • cimet
  • skuta 50 dag
  • jajca 1
  • kisla smetana 5 dl
  • rozine 8 dag
  • orehi 10 dag
  • jabolka 50 dag
  • limonina lupina

 

 

PRIPRAVA:

Moko, sol, mlačno vodo zamesimo v testo, ki ga pustimo počivati kakšno uro. Med tem pripravimo makov, skutni, orehov in jabolčni nadev.Za makov nadev zmeljemo mak, mu dodamo 5 dag sladkorja in cimet po okusu.Pol kilograma skute, jajce, deciliter kisle smetane, rozine in 10 dag sladkorja zmešamo za skutni nadev.Zmlete orehe in cimet zmešamo za orehov nadev.Za jabolčni nadev jabolka operemo, olupimo in naribamo. Dodamo še 10 dag sladkorja in cimet po okusu ter naribano limonino lupino.Spočito vlečeno testo tanko razvlečemo, ga napol osušimo, nato pa razrežemo na krpe v velikosti pekača.Pekač dobro namažemo z maščobo. Vanj damo eno plast testa, ga pokapamo z maščobo, potresemo z makovim nadevom, čez položimo drugo krpo testa. Premažemo jo s skutnim nadevom in pokrijemo s testeno krpo. To potresemo z orehovim nadevom, pokapamo z maščobo in pokrijemo s testom. Testo potresemo z jabolčnim nadevom in pokapamo z maščobo. Vse plasti nadeva se enkrat ponovimo. Na koncu mora biti plast testa. Gibanico polijemo s kislo smetano in pečemo dobro uro na približno 180C.