Številka: 3505-39/2012-50

Datum: 26.9.2013

ZABELEŽKA

javne obravnave dopolnjenega osnutka Odloka občinskem podrobnem prostorskem načrtu 106-Kolizej, ki je bila 25.9. 2013 ob 17.00 uri v prostorih MOL, SLS, Štefanova11, Ljubljana.

Prisotni: Barbara Jovan MOL, OUP, Nina Bizjak Komatar in Ferdo Jordan, LUZ d.d., Branka Matjašič, Tivoli projekt d.o.o., Meta Verbič , predsednica Sveta ČS Center, Goran Iskrić, član Sveta ČS Center, štirje stanovalci, ter Jožica Sevčnikar Skorupan, javna uslužbenka SLS, MOL.

Predsednica Sveta ČS Center Meta Verbič je pozdravila vse prisotne in prosila Nino Bizjak Komatar, predstavnico LUZ, d.o.o., ki je izdelovalec OPPN, da predstavi projekt.

Nina Bizjak Komatar, LUZ, d.d., je povedala, da je projekt načrtovan v skladu z OPN MOL ID, območje po namenu sodi v območje centralnih dejavnosti (CU), za stavbe v nepozidanem območju je dovoljena arhitektura 21. stoletja, vsi posegi morajo biti tudi v skladu s pogoji pristojne službe za varstvo kulturne dediščine. Novi projekt se od prejšnjega razlikuje predvsem v višini gabaritov stavb, ki je iz 70 m znižan na največ 30 m, višina se prilagaja sosednjemu Delavskemu domu (stavba A). Gradnja je namenjena poslovno- stanovanjsko- trgovski dejavnosti, v centralno stavbo je umeščena tudi večnamenski kulturni prostor, redvidenih je 614 parkirnih mest in 124 stanovanj. Dovoljene so največ štiri kletne etaže do globine 12,8 m, namenjene parkiranju, servisnim in tehničnim prostorom ter v prvi kletni etaži trgovski dejavnosti. Zunanje površine morajo biti oblikovane enotno, ozelenjene in prilagojene za dostopanju gibalno oviranim ljudem.

Dostop do območja je dovoljen z Župančičeve ulice in Gosposvetske ceste, kjer bosta urejena dovoz in uvoz v podzemne garaže, na površine je dovoljen dostop za intervencijska vozila in lastnike nadomestnih garaž. Prometno bo Župančičeva ulica urejena kot enotna površina brez sprememb višin, s prilagojeno hitrostjo, z označenimi pločniki in kolesarskimi površinami.

Komunalna infrastruktura predvideva izgradnjo zbiralnice komunalnih odpadkov, ureditev južnega roba Gosposvetske ceste, ureditev Župančičeve ulice s predelavo semaforizacije, povečanje zmogljivosti vročevoda.

Predsednica Sveta ČS Center Meta Verbič se je zahvalila za izčrpno predstavitev in odprla razpravo, v kateri so bila izpostavljena sledeča stališča, pripombe in opozorila:

- večnamenski kulturni prostor, umeščen v centralno stavbo kot nadomestek zaradi rušenja Kolizeja, se ne sme financirati iz proračunskih sredstev (občanka);

- prvotni projekt je bil dosti bolj monumentalen, sedanji predlog pa je povsem povprečen, sam je bil proti rušenju kulturnega spomenika Kolizej (Iskrić);

Predsednica Sveta ČS Center Meta Verbič se je vsem zahvalila za sodelovanje in razpravo ob 18.30 zaključila.

Zapisala:
Skorupan Sevčnikar Jožica
koordinator VI

Predsednica Sveta Četrtne skupnosti Center
Mestne občine Ljubljana
Meta Verbič