DELOVNA PRAKSA
Delovna praksa je sestavni del učnega procesa. Z opravljanjem delovne prakse dijaki preverijo v šoli pridobljeno znanje, se neposredno seznanjajo z organizacijo, vsebino in tehniko dela. Dijakom omogoča, da si z neposrednim delom v podjetju pridobijo strokovna in praktična znanja ter spretnosti za delo.
Prakso opravljajo v podjetjih, s katerimi šola sklene pogodbo o izvajanju delovne prakse. K pogodbi je priložen tudi učni načrt in ocenjevalni list. Če dijak opravlja delovno prakso v živilskem podjetju, mu šola izda potrdilo, da je seznanjen z vsebinami HACCP sistema. Te vsebine šola organizira v okviru izbirnih predmetov.
Organizator delovne prakse sodeluje s podjetji ter šolo in dijaki, hkrati pa spremlja delo dijakov na praksi.
Kdo opravlja delovno prakso?
Dijaki programa trgovec – poklic prodajalec : 2. letnik: 72 ur
3. letnik: 630 ur
Dijaki programa gostinska dela – kuhar, natakar: 1. letnik: 72 ur
2. letnik: 630 ur
Dijaki programa oskrbnik – oskrbnica: 2. letnik: 72 ur
Dijaki programa gostinsko turistični tehnik: 4. letnik: 72 ur
Dijaki programa turistični tehnik: 2. letnik: 72 ur
3. letnik: 72 ur
Namen delovne prakse
· Dijaki z aktivnim vključevanjem v delovni proces spoznajo delo, organizacijo dela in položaj delavca v podjetju.
· Z neposrednim vključevanjem v delovni proces spoznajo delovne postopke, jih vrednotijo in povezujejo teorijo s prakso.
· Spoznavajo dela in naloge svojega poklicnega področja ter v njih neposredno sodelujejo.
· Oblikujejo ustvarjalen odnos do dela.
· Razvijajo vztrajnost, natančnost in smisel za kreativno uporabo znanja.
· Z rezultati svojega dela prispevajo k dohodku oz. dobičku podjetja.
Opravljanje delovne prakse
Podjetje, ki je sprejelo dijake na delovno prakso, organizira izvajanje po učnem načrtu, ki ga dobi skupaj s pogodbo in ocenjevalnim listom.
Pogoji izvajanja se opredelijo s pogodbo med podjetjem in šolo. Šola dijake razporedi na delovno prakso po letnem delovnem načrtu šole, praviloma celoten oddelek istočasno.
Dijaki morajo na delovni praksi upoštevati razpored izvajanja, delovni čas, predpise varstva pri delu, navodila o uporabi zaščitnih in delovnih sredstev ter vsa druga navodila, ki jih uvajajo podjetja in šola za uspešno izvajanje delovne prakse.
Dijaki pišejo tudi dnevnik, ki ga kupijo v šoli. En teden po končani praksi ga oddajo v pregled organizatorju delovne prakse. Organizator delovne prakse dnevnik pregleda in oceni. Dijaki so ocenjeni z ocenami: zelo uspešno, uspešno in manj uspešno. Pogoj za napredovanje v višji letnik oziroma zaključek šolanja je uspešno opravljena delovna praksa.