Merilniki

Vetrovnik je namenjen fizikalnim meritvam upora zraka. Da bi prenesli glavne informacije modela (avto, letalo, bolid, aerodinamična telesa) v merljivo vrednost, potrebujemo merilnike - senzorje, ki zajemajo določene podatke. Ti se potem empirično ovrednotijo in določijo ustrezne fizikalne koeficiente. Naš sistem je zasnovan za merjenje sil v dveh koordinatah. Prvotno konstrukcijo prenosa sil upora zraka od modela do merilnikov je zasnoval Matic Medvešek iz G3A. V ta namen je predhodno v času zimskih počitnic 2013 obiskal Oddelek za fiziko Pedagoške fakultete v Ljubljani. Ogledal si je napravo za klasičen prenos sil. Sistem naj bi izkoriščal žiroskopski princip prenosa sile na ročični mehanizem in merilnike sile. 


Za prijaznost in gostoljubje se zahvaljujemo dr. Mojci Čepič in gospodu Goranu Iskriču (Pedagoška Fakulteta Ljubljana).

 

  

Prve ideje - osnutki prenosov merilnikov sil.
 Konstruiral in narisal: Matic Medvešek.
     

Izkoristili pa smo tudi povabilo podjetja DeWeSoft iz Trbovelj in si ogledali njihove komponente in opremo za natančna merjenja v letalski in vesoljski tehniki.

Zahvaljujemo se dr. Juretu Knezu, da se je odzval naši prošnji in gospodoma Bernardu Jermanu in Marku Šmitu za lep sprejem in zanimivo predstavitev.

 

 

Na koncu smo našli povsem svojo izvirno rešitev.  Sistem smo opremili z dvema merilnikoma, ki sta medsebojno povezana.

 

Hitrost pretoka zraka skozi merilno komoro smo merili z elektronskim anemometrom.