Deli vetrovnika - opis

Vetrovnik je sestavljen iz več komponent. Te predstavljajo določeno opravilno nalogo. Vsaka enota je samostojna in jo je mogoče posodabljati, izpopolnjevati ali v celoti zamenjati, v kolikor se spremenijo potrebe ali pride do okvar. Deli so med sabo vijačeni in tesnenjeni. Predstavljeni so samo glavni deli vertrovnika.

Kompresorski lijak:
Vhodni del vetrovnika, kjer se v napravo vsrkava zrak služi istočasno za stiskenje zračne mase. Zaradi slednje funkcije ga nazivamo kot kompresorska enota.

Usmerjevalnik zraka:
Da ne bi pritekal v testno komoro turbolentno stisnjen zrak, ki se neurejeno vrtinči in moti relevantne meritve, ga z usmerjevalnikom usmerimo v vodoravne tokovnice. Edino te so pogoj za primerjalno merjenje in določanje upora zraka različniih teles.

Testna komora:
Glavni prostor vetrovnika, v katerem se opravljajo fizikalna merjenja. Transparentna vrata in strop komore omogočata opazovanje, snemanje in beleženje rezultatov poizkusov. Zadnja stena je zatemnjena in opremljena s tankimi črtami, ki omogočajo orientacijsko zaznavanje tokovnic. Spodnji del komore je opremljen z vpenjali modela in prenosnim mehanizmom merilnikov sil in tlaka.

Difuzor - prehodni del:
Pretok zraka med komoro in pogonom je omogočen z reducirnim delom, ki premosti prehod iz kvadratnega preseka na krog. Poleg spremembe preseka tudi razpenja zračno maso. Podtlak zraka omogoča večji pretok in hitrost zraka skozi testno - merilno komoro.

Cev pogona:
V cevi je nameščen pogon sistema. Ventialator z enosmernim motorjem poganja zrak skozi tunelski sistem elementov. Na izhodu - izpustu je zaščita s kovinsko mrežo. Ta tehnološko ni zaželjena, a je zaradi varnostnih razlogov nujna.