Škrob
Olupimo velik krompir in na drobno nastrgamo. Rezance stisnemo preko platnene krpe v erlenmajerico. V erlenmajerici se nabirata voda in škrob. Vodo odlijemo. Dobljeni škrob dokažemo z jodovico.
dotakni se slike z miško!
Dobljeni škrob raztopimo v čaši z vodo, dodamo malo klorovodikove kisline, zatem dodamo natrijev karbonat(dokler se več ne peni), nato odlijemo ca.5 ml nastale raztopine v epruveto, dodamo 0,5 ml raztopine Fehling I in 0,5 ml raztopine Fehling II, ter segrevamo na vodni kopeli, pozitivna reakcija (rdeč Cu2O), dokaz za glukozo.
Inulin
Inulin raztopimo v čaši z vodo, dodamo malo klorovodikove kisline, zatem dodamo natrijev karbonat(dokler se več ne peni), nato odlijemo ca.5 ml nastale raztopine v epruveto, dodamo 0,5 ml raztopine Fehling I in 0,5 ml raztopine Fehling II, ter segrevamo na vodni kopeli, pozitivna reakcija (rdeč Cu2O), dokaz za fruktozo.