Monosaharidi in disaharidi

Fruktoza: zatehtamo jo 1 g v čašo, dodamo 10 ml vode, pomešamo in odmerimo 2 ml,  prelijemo v epruveto, dodamo po 0.5 ml Fehling I in II, segrejemo na vodni kopeli, pozitivna reakcija(rdeč Cu2O).

Glukoza: zatehtamo jo 1 g v čašo, dodamo 10 ml vode, pomešamo in odmerimo 2 ml,  prelijemo v epruveto, dodamo po 0.5 ml Fehling I in II, segrejemo na vodni kopeli, pozitivna reakcija(rdeč Cu2O).

Rozine: v tarilnico damo nekaj rozin, dodamo 10 ml vode in jih stiskamo s pestičem, odmerimo 2 ml čiste raztopine,  prelijemo v epruveto, dodamo po 0.5 ml Fehling I in II, segrejemo na vodni kopeli, pozitivna reakcija(rdeč Cu2O).

 

Saharoza: zatehtamo jo 1 g v čašo, dodamo 10 ml vode, pomešamo in odmerimo 2 ml,  prelijemo v epruveto, dodamo po 0.5 ml Fehling I in II, segrejemo na vodni kopeli, ni reakcije.

Laktoza: zatehtamo jo 1 g v čašo, dodamo 10 ml vode, pomešamo in odmerimo 2 ml,  prelijemo v epruveto, dodamo po 0.5 ml Fehling I in II, segrejemo na vodni kopeli, pozitivna reakcija(rdeč Cu2O).

Mleko vsebuje laktozo(disaharid) in malo glukoze(monosaharid), odmerimo ga 2 ml, prelijemo v epruveto, dodamo po 0.5 ml Fehling I in II, segrejemo na vodni kopeli, pozitivna reakcija(rdeč Cu2O), dokaz za reducirajoči disaharid laktozo.