Monosaharidi in disaharidi
Fruktoza: zatehtamo jo 1 g v čašo, dodamo 10 ml vode, pomešamo in odmerimo 2 ml, prelijemo v epruveto, dodamo po 0.5 ml Fehling I in II, segrejemo na vodni kopeli, pozitivna reakcija(rdeč Cu2O).
Glukoza: zatehtamo jo 1 g v čašo, dodamo 10 ml vode, pomešamo in odmerimo 2 ml, prelijemo v epruveto, dodamo po 0.5 ml Fehling I in II, segrejemo na vodni kopeli, pozitivna reakcija(rdeč Cu2O).
Rozine: v tarilnico damo nekaj rozin, dodamo 10 ml vode in jih stiskamo s pestičem, odmerimo 2 ml čiste raztopine, prelijemo v epruveto, dodamo po 0.5 ml Fehling I in II, segrejemo na vodni kopeli, pozitivna reakcija(rdeč Cu2O).
Saharoza: zatehtamo jo 1 g v čašo, dodamo 10 ml vode, pomešamo in odmerimo 2 ml, prelijemo v epruveto, dodamo po 0.5 ml Fehling I in II, segrejemo na vodni kopeli, ni reakcije.
Laktoza: zatehtamo jo 1 g v čašo, dodamo 10 ml vode, pomešamo in odmerimo 2 ml, prelijemo v epruveto, dodamo po 0.5 ml Fehling I in II, segrejemo na vodni kopeli, pozitivna reakcija(rdeč Cu2O).
Mleko vsebuje laktozo(disaharid) in malo glukoze(monosaharid), odmerimo ga 2 ml, prelijemo v epruveto, dodamo po 0.5 ml Fehling I in II, segrejemo na vodni kopeli, pozitivna reakcija(rdeč Cu2O), dokaz za reducirajoči disaharid laktozo.
