Polisaharidi

škrob : je polimer a D-glukoze

Je bel do rumenkasto bel higroskopičen prašek, v hladni vodi je netopen, pri segrevanju vodne suspenzije škroba na 90 0C nastane škrobni klej.Škrob nastaja v osvetljenih kloroplastih mno gih rastlin kot drobna zrnca. Ni enotna snov, sestavljen je iz večine amilopektina, ki je zunanja plast, v vodi je netopen in amilopektina, ki je v notranjosti škroba, v vodi je topen. pri segreva nju z razredčenimi kislinami ali pa pod vplivov encimov se škrob razreadi v dekstrin, nato v maltozo in končno v glukozo.

Dekstrin: je rumenkasto beli prah, ki ga uporabljajo za lepila.

Glikogen: je rezervni ogljikov hidrat v živalskih organizmih, v jetrih in  mišicah. Ima še bolj  razvejane verige, višjo molekulsko maso(25000 do 90000 glukoznih enot).

 

Celuloza: je polimer b-glukoze

Celuloza je v naravi najpogostejši ogljikov hidrat in obenem najbolj razširjena organska snov. Sestavlja ogrodno substanco rastlinskih celičnih sten, bombaž, juta, lan, konoplja so skoraj čista celuloza. Vlesu iglavcev in listavcev je celuloze do 50%. Posamezne molekule so makro molekule, ki sestoje iz ca. 2000 glukoznih enot.Hidrolitsko jo je mnogo tećže razgraditi  kot  škrob, pri hidrolittski razgradnji lesa uporabljajo konc.klorovodikovo kislino, dobijo produkte, ki so podobni dekstrinu in jih uporablajo kot lahko prebavljivo krmo za živino. Največje količi ne celuloze uporabljata papirna in tekstilna industrija.


Poglej si video dokaz škroba z jodovico(klikni z miško!)