ZGODBA ROMANA


Zgodbo romana lahko obnovimo zelo na kratko.
Gre za pripoved o slovenskem političnem izseljencu, obsojenem na brezdomovinskost in izgubo lastne identitete. Glavna oseba (protagonist, človek na obeh straneh stene) je slovenski izobraženec, ki po drugi svetovni vojni pred novo oblastjo zbeži v Argentino.

Zgodba romana se dogaja po petih letih njegovega zdomskega življenja, ko po letu in pol zapušča Buenos Aires in se vrača na sever, v San Antonio, kjer je prej pol leta sredi gozdov nakladal les, spoznal modrega starca Grandona in o sebi odkril, da je večni begunec, uhajač, ki ne ve prav dobro, kaj naj bi počel s svojo tujostjo.

Realni dogajalni čas je skrčen na sobotno popoldne, noč in nedeljsko jutro, ko se pripravlja na to pot proti severu, kjer naj bi se z ženo, ki je ni videl od prisilnega odhoda iz domovine in ki sedaj prihaja za njim čez lužo, ustvarila novo življenje. Dogajanje pa postane zanimivo šele z vstopom Katje, skrivnostne ženske, nekdanje bratove zaročenke, ki ga prek svojega brata vabi na srečanje, na katerem bo, kot je upal, mogel razčistiti svoj položaj. Čakanje na Katjo zapolni s premlevanjem spominskih drobcev, povezanih predvsem z medvojnim bratovim pogrebom in ljubeznijo do te skrivnostne ženske. Skrivnostnost in nevarnost Katje pa se skozi spominske dogodke odkrivata počasi, popolnoma razvidni postaneta šele v zaključku romana, ko je protagonistu jasno, da je »njihova«, »rdeča«. Glavna oseba z domenjenega mesta zbeži, ker se boji resnice o njej in njuni ljubezni, gre na železniški nadvoz in se oprime misli na ženo – gleda tračnice, ki ga bodo zjutraj odpeljale k njej. V temni limuzini pa ga ves čas spremlja mlada ženska, vanj nameri revolver, a ne ustreli, pač pa le krikne in odpelje. Po neke vrste katarzičnem in odpuščujočem premisleku glavna oseba vendarle zre v srebrne tračnice in se oklene upanja.


Ç NAZAJ