Navodilo za predelavo GSM telefona Ericsson

T10 ali T18 za uporabo z GSM alarmno centralo

 

 

V zadnjih letih se je izkazalo, da je GSM aparat GA628 zelo kvaliteten in trpežen ter da z njim ni težav pri delu z GSM alarmno centralo. Žal pa je teh aparatov vse manj, tako da je potrebno seči po drugih rešitvah. Aparat A1018s se ni dobro obnesel, tako da mi je ostal le še model T10 ali T18. Ta dva aparata sta identična, razlika je le v programski opremi. V naslednjih vrsticah vam bom opisal, kako predelati omenjeni aparat, da bo v GSM alarmni centrali dobro deloval.


Za delo potrebujete:


- torx izvijač za vijačenje telefona
- pištolo za vroče leplenje ali drugo lepilo
- kos 10 žilnega ploščatega kabla
- 10 pinski IDC (speedy) konektor
- Izolirano žičko, cca 20cm
- Dušilko cca 220uH, 1A (iz starega avtopolnilca za GSM)
- Dva kondenzatorja od 1000uF do 2200uF, 6,3V ali 10V (odslužene matične plošče za PC)
- spajkalnik z regulacijo temperature (max 300 °C)
- košček tanke termo skrčljive cevi

 


Telefon najprej vizualno preglejte, da ni prehudo poškodovan. Poskusite ga uporabljati za klicanje in sprejemanje klicev. Če deluje v redu, je primeren za nadaljnji poseg.

 

 

 

 

 

Najprej odstranite baterijo, katero je potrebno odvreči v zbiralnik za odpadne baterije. NE MEČITE JE V SMETI! Pokrovček baterije lahko kasneje uporabite za pritrditev telefona v ohišje naprave. Odvijte štiri vijake, ki telefon držijo skupaj in potegnite ohišje narazen.

 

 

 

 

 

Odvijte še preostala dva vijaka, ki sta se pokazala in vzemite tiskano vezje iz ohišja. Sedaj lahko odstranite zvočnik, konektor z mikrofonom in vibrator, ker ga telefon ne potrebuje več.

 

 

 

 

 

Previdno odspajkajte šest pinsko SMD integrirano vezje, ki ga kaže spodnja slika. V pomoč vam bo tanka konica spajkalnika in flux pasta za spajkanje SMD elementov. Najlažje ga boste odspajkali tako, da na obe strani dodate cina ju hkrati segrejete.

 

 

 

 

 

Odstranite LCD zaslon in baterijo, ki je prispajkana čez piskača. Baterija bi utegnila povzročiti odpoved telefona, ko bi pričela puščati.

 

  

Iz ohišja odstranite konektor od baterije. Tega ne boste več potrebovali.

 

  

Prispajkajte cca 5cm dolge žičke na mesto, kjer je bilo prej odstranjeno integrirano vezje. Ena pride na zgornji levi pin, druga pa na spodnja dva desna. Ti dve žici sta med sabo zamenljivi. Tretjo žico naspajkajte na skrajni desni kontakt za baterijo. Ta priključek je masa in ga ne smemo zamenjati s katero od drugih žic. Po možnosti naj bo druge barve, da ne pride do zamenjave.

 

 
Vezje obrnite tako, da bo tipkovnica gledala proti vam. Nežno privzdignite samolepilno folijo, ki jo drži in jo povlecite stran, da se vam razkrije tipka za vklop.

 

 

 

 

Pod folijo postavite izvijač, da vam jo drži stran od tiskanega vezja.

 

 

 

 

 

Na zgornji kontakt previdno prispajkajte tanko žico. Pazite, da ne naredite kratkega stika.

 

 

 

Na vezje namestite LCD zaslon in ga privijačite nazaj v sprednji del ohišja. Ne pozabite pod levi vijak dati konektorja za anteno. Na vrsti je ploščati kabel, ki ima isti razpored, kot pri GA628. Razlika je le v tem, da je pin 1 na desni strani konektorja, to pa zato, ker spajkamo žice na spodnji in ne na zgornji strani vezja. Četrta žica ostane trenutno prazna, nanjo pa bomo prispajkali žico za vklop telefona.

 

 

 

 

Še pogled od blizu.

 

 

 

 

Na žičko za vklop telefona nataknite termo skrčljivo cevko, dolgo cca 1cm. Žičko prispajkajte na prosto četrto žičko na ploščatem kablu. Termo skrčljivo cevko premaknite na mesto spoja in jo pogrejte z vžigalnikom, da se skrči. Kovinski pokrov namestite nazaj na svoje mesto.

 

 

 

Telefon sestavite do konca in na zadnjo stran prilepite oba kondenzatorja in tuljavo, kot kaže slika. Oba konca tuljave povežite s plus (+) polom kondenzatorjev. Minus (-) pola kondenzatorjev povežite skupaj. Obe žički, ki sta prispajkani na mesto integriranega vezja prispajkajte na plus (+) pola kondenzatorjev, kot kaže shema. Točki 1 in 2 sta zamenljivi in ni pomembno, katera od teh žičk gre kam. Pomembno je, da tretjo žičko prispajkate na minus (-) pola kondenzatorjev.

 

 

 

 

 

 

Predelava telefona je s tem zaključena. Ostane vam le še sestavljanje telefona in vijačenje s štirimi vijaki. Razpoko okoli kabla je dobro zaliti z vročim lepilom, da se kabli ne bi lomili. Čisto na koncu je potrebno le še stisniti konektor na koncu kabla. Pomagajte si s slikami. Rdeča žička predstavlja 1. žilo na ploščatem kablu.

 

       

 

Obilo uspeha pri predelovanju telefona in pri uporabi GSM alarmne centrale želim.


Avtor: Srečko Lavrič, inž.

Zadnja sprememba: 22. avgust 2007