Navodilo za predelavo GSM telefona Ericsson GA628 za uporabo z GSM alarmno centralo

 

 

Mnogo bralcev revije Svet elektronike si je sestavilo in uspešno uporablja GSM alarmno centralo, ki sem jo objavil v reviji in na svojih straneh. Največ pripomb glede delovanja je bilo gotovo slabo razpoznavanje DTMF kod na območjih s slabim signalom. Da bi rešil ta problem, sem se odločil raziskati, kako predelati GSM aparat, da bo bolj zadovoljivo deloval. Ker je GSM aparat zelo impulzen porabnik z velikimi tokovnimi konicami, sprošča v napajalno linijo tudi veliko motenj, zaradi katerih se je pojavilo tudi slabše razpoznavanje DTMF kod. Prva in najlažja pot do rešitve je predelava mobilnega telefona. Po nekajdnevnem eksperimentiranju mi je uspelo najti rešitev, ki izgleda najboljša do sedaj.


Tudi v primeru, da vse deluje idealno, se lahko zgodi, da včasih centrala signala ne bo sprejela. vzrok je lahko ali motnja v signalu na strani centrale, ali pa je uporabnik na območju s slabim signalom in telefon DTMF kod sploh ne odda razločno do bazne postaje. Najslabši primer je, če sta oba telefona na območju s slabim signalom. S predelavo, ki jo opisujem, sem dosegel dobre rezultate. Poleg boljšega prepoznavanja kod se odpravi tudi brenčanje v slušalki. No pa pojdimo na samo predelavo:


Potrebujete:


- izvijač
- ustrezna izvijača za vijačenje telefona
- pištolo za vroče leplenje
- kos 10 žilnega ploščatega kabla
- 10 pinski IDC (speedy) konektor
- CuL bakreno žičko, cca 10cm

- Izolirano žičko, cca 20cm
- Dušilko cca 220uH, 1A
- Kondenzator 2200uF, 6,3V (odslužene matične plošče za PC
- spajkalnik z regulacijo temperature (max 300 °C)Telefon najprej vizualno preglejte, da ni prehudo poškodovan. Poskusite ga uporabljati zaklicanje in sprejemanje klicev. Če deluje v redu, je primeren za nadaljnji poseg.
Najprej odstranite baterijo in jo odprite. To najlažje storite s faznim preizkuševalcem ali podobnim izvijačem. Začnite na zgornji strani, kjer se baterija zatakne za ohišje. Izvijač vtaknite v eno izmed rež in ločite plastiki. Ponavadi to ne predstavlja bistvenih težav. Ko se zgornji del razpre, potujte z izvijačem proti spodnjem delu. Isto ponovite tudi za drugo stran. Akumulatorske celice odstranite in jih nesite na mesto, kjer zbirajo odpadne baterije. NE MEČITE JIH V SMETI! Zadnji del plastike, kjer so kontakti od baterije pa lahko zavržete.
 Odstranite vijake na zadnji strani. Najlažje gre z ustreznimi izvijači, potrebujete pa enega torx in enega viličastega, kot sta na sliki. Previdno potegnite dela narazen.
Odvijte še tri preostale vijake. Eden se nahaja pri anteni, ostala dva  pa na sredini ohišja, na levi in desni strani. Previdno odstranite tiskano vezje iz zadnje strani ogišja.
 

Sedaj odstranite konektor na spodnji strani, ki je le nataknjen na vezje. Odstranite lahko tudi mikrofon, zvočnik in LED diode za osvetlitev. Mikrofon in zvočnik lahko prideta še prav, LED diode pa le trošijo dragoceno energijo. Če ste dovolj spretni, pa lahko odstranite tudi piskača, ki se nahaja na zgornji desni strani, kadar je stran s tipkovnico obrnjena proti vam.


Na tiskanini odstranite upor (v pravokotniku) z oznako 3900 (390R) in na njegovo mesto prispajkajte dve žički. Tretjo prispajkajte na minus pol tantal kondenzatorja 33uF/16V. To je masa. Žičke si označite, da bostevedeli kam katera spada, ko bo telefon sestavljen.
V zadnjo stran ohišja izvrtajte luknjo, cca 5mm v premeru, skozi katero bodo speljane naše žičke.
Tiskano vezje vstavite na zadnjo stran ohišja in jo privijačite s tremi vijaki. Zgornji vijak, ki je srebrne barve mora biti dobro zategnjen, da kasneje nimate težav s signalom. Na zadnjo stran ohišja s pištolo za vroče leplenje prilepite tuljavo (cca 220uH, 1A) in kondenzator (2200uF, 6,3V ali podoben) in na elementa prispajkajte žičke. Pomagajte si s sliko in shemo.


 

Sedaj je na vrsti GSM konektor. Potrebujete približno 20 do 30cm ploščatega kabla z 10 žilami. Na koncu ga razcepite do dolžine cca 8mm , žičke 5 do 9 prirežite za cca 3mm. Odstranite izolacijo cca 3mm in žičke pospajkajte. Na kontakte, kjer je bil konektor nanesite nekaj spajkalne paste in kontakte pospajkajte. Žičke prispajkajte tako, kot kaže slika.

Na četrto žičko prispajkajte tanko bakreno žičko, izolirano z lakom in cca 0,2mm debeline. Mesto spajkanja zaščitite pred stikom z drugimi elementi. To lahko storite z manjšo količino vročega lepila. Žičko napeljite mimo tipk in jo prispajkajte na tipko za vklop (zgornji kontakt).

Predelava telefona je s tem zaključena. Ostane vam le še sestavljanje telefona in vijačenje s štirimi vijaki. Razpoko okoli kabla je dobro zaliti z vročim lepilom, da se kabli ne bi lomili. Čisto na koncu je potrebno le še stisniti konektor na koncu kabla. Pomagajte si s slikami. Rdeča žička predstavlja 1. žilo na ploščatem kablu.


       
Obilo uspeha pri predelovanju telefona in pri uporabi GSM alarmne centrale želim.


Avtor: Srečko Lavrič

Zadnja sprememba: 29. marec 2004