Če želite na GSM alarmno centralo priključiti profesionalne alarmne senzorje, je potrebno narediti na vezju nekaj sprememb.

Izdelava adapterja

Alarmni senzorji so precej drugačni od običajnih za vklop luči, ketere sem uporabil jaz v svojem projektu. Poleg senzorskega dela vsebujejo še sabotažno stikalo, ki je sklenjeno, ko je ohišje senzorja zaprto. Za alarmni kontakt služi reed rele, ki je tudi sklenjen, ko je senzor v mirovanju in se razklene, ko zazna gibanje. Zato je nemogoče tak senzor priključiti direktno na alarmno centralo ampak je potrebno izdelati ustrezni adapter, s katerim lahko v popolnosti izkoristimo funkcije senzorja. Poleg tega imajo ti senzorji večjo porabo in varovanje z 10R uporom (R36) ne pride več v poštev.
Adapter je skonstruiran na enostranski ploščici in vsebuje malo elementov.Slika 1: Razpored elementov na zgornji strani vezja


Če nimate SMD varovalke lahko uporabite tudi miniaturno varovalko z razmakom nogic 5mm ali pa na očesca prispajkate dve žički in varovalko speljete na ohišje naprave. Adapter sestavite po razporedu elementov, kot ga kažeta sliki. Če želite, lahko na izdelano vezje nalepite tudi nalepko, ki vam bo olajšala povezovanje senzorjev.

Slika 2: Razpored elementov na spodnji strani vezja

Slika 3: Izgled nalepke

Spisek materiala


Tranzistor BC847C SOT23 2x
Upor 1k 1206 2x
Upor 4k7 1206 2x
Upor 10k 1206 2x
SMD varovalka T1A
Konektor IDC 16 moški 1x
Konektor IDC 16 ženski 2x
Ploščati kabel 16 žilni cca 20cm (odvisno od ohišja)
Vrstne sponke 3 polne 8x

Spremembe na TIV centrale

Na tiskanem vezju centrale je potrebno narediti nekaj sprememb, in sicer:

Odstraniti R28 in R31 (1k)
Kratko spojiti R36 (10R)
Kratko spojiti R27 in R30 (470R)Slika 4: Spremembe na vezju GSM alarmne centrale

Za kratkospojnike lahko uporabite košček žice, še boljši (pardon, lepši) pa so kupljeni kratkospojniki velikosto 1206 z oznako "0" ali "0R".


Senzorje priključite na ustrezne kontakte na adapterju preko šest žilnega kabla. Uporabite lahko alarmni kabel, ki je idealen za takšne napeljave. V primeru, da senzorja na določenem mestu ni, je potrebno povezati med sabo sponki "tamper" in sponki "COM NC". Adapter vgradite na primerno mesto v ohišju alarmne centrale. Za morebitne težave sem vam na voljo na naslovu srecko.lavric@guest.arnes.si.

Film za tiskano vezje, nalepko in kompleten članek lahko dobite na tem linku.

Avtor: Srečko Lavrič, inž.

Zadnja sprememba: 05. april 2006