DESET VINSKIH ZAPOVEDI
Kakšen je ustrezen kozarec?
Kozarec mora biti iz prosojnega stekla ali kristala, brez okrasja, da lahko vino opa
zujemo, iz čim tanjšega stekla, ker imajo debeli kozarci svojo temperaturo, ki vpliva na temperaturo vina in tako na njegov okus. Najboljša oblika kozarca za vino je oblika keliha z dolgim pecljem. Za bela vina, ki se servirajo hladnejša, mora imeti kozarec daljši pecelj, da temperatura roke ne vpliva na temperaturo vina.Za rdeča vina, ki jih serviramo pri temperaturi 16 do 22 st. Celzija, pa so boljši kozarci s kratkim pecljem. Ti omogočajo, da z roko uravnavamo temperaturo.
Kozarec za belo in rose vino |
Kozarec za rdeče vino |
Kozarec za peneče vino |
Kozarec za sladka in desertna vina |
DESET KRČMARSKIH ZAPOVEDI
DESET RESNIC O VINU
Samo Kunej, Kaj mora Slovenec vedeti o vinu, Mavrica, 1992, str. 16.
Samo Kunej, Kaj mora Slovenec vedeti o vinu, Mavrica, 1992, str. 17. (slika)
http://www.glocker.com/wine/ten.html
http://www.practicalwinery.com/julyaug99/10comm.htm (slika)
TOMAŽ KORELIČ in ŽAN LEBE 1.C