Uvod

    Več let smo se pripravljali uresničiti idejo - predstaviti našo deželico in njene lepote svetu. Da imamo kaj pokazati in povedati, pove že Župančič v Dumi : "...hodil po zemlji sem naši in pil nje prelesti....". Ta generacija je s predstavitvijo začela. Obseg in vsebino je korajžno zastavila. A dela je veliko, zlepa ne bo dokončano, dovolj ga je tudi za naslednje generacije.

    Komu predstavljamo Belo krajino? Predvsem nam samim, da se svojega bogastva zavedamo in smo ponosni nanj. Nato turistom, ki želijo spoznati čarobne, a še ne dovolj odkrite kotičke Slovenije. Ne nazadnje našim izseljencem v Avstraliji in Ameriki, ki me vsaj enkrat na mesec sprašujejo, ali je v okolici še ta ali oni priimek in zakaj ni nič o rojstni deželi njihovih dedov in pradedov v angleščini, saj slovensko že davno več ne znajo. In tudi, kako naj najlaže pridejo iz letališča v Trstu v rojstno vas Pako.

    Na začetku bo še nekaj težav in nerodnosti, a te bomo (tudi z vašo pomočjo) poskušali odpraviti. Odprti smo za vse sugestije in dobronamerne kritike. Če bi namreč preveč težili za popolnostjo, ta stran še dolgo ne bi zagledala belega dne.

 

    Črnomelj, 24.aprila 2000                                                          Dosti užitkov ob prebiranju, Vincenc Petruna.

<< nazaj