Semič v Beli krajini


 
 
    Ko se po Partizanki pripeljete na rob gričevnate pokrajine, se vam odpre pogled na prečudovito Belo krajino. Na njenem severnem delu, ob vznožju Kočevskega Roga in obronkov Gorjancev, leži na 147 km2 občina Semič. Od leta 1993 je Semič z nekaj več kot 700 prebivalci sedež občine. Semič je znan po uspešnih podjetnikih in obrtnikih ter tovarni kondenzatorjev Iskra, nosilki razvoja občine.
    Sredi semiškega trga stoji župnijska cerkev sv. Štefana. Semiška gora nad Semičem, ki je posejana s skrbno obdelanimi vinogradi in lepo urejenimi zidanicami, je pravo zbirališče ljubiteljev in poznavalcev dobre kapljice, na katero so Semičani še posebej ponosni. Ljubitelji narave pa se lahko odpravijo na Smuk nad Semičem. Semič je znan tudi po bogatem kulturnem izročilu. Njegovi prebivalci se povezujejo v številna društva, ki s svojimi aktivnostmi ohranjajo stare običaje. Znana je folklorna skupina Semiška ohcet in belokranjski godec, pevec in veseljak Tonček Plut, ki zna igrati na bršlljanov list.
    Semič zavzema posebno mesto tudi v delih svojega rojaka, pesnika, prevajalca, literarnega zgodovinarja in esejista, Lojzeta Krakarja.V njegov spomin poteka v februarju prireditev Krakarjevi dnevi, ki naj bi postala tradicionalen semiški kulturni praznik.
 

    V Semiču lahko obiščete veliko naravnih in kulturnih znamenitosti.
     
Naravne in kulturne znamenitosti

 
                
 
Vir: Brošura o Kraški učni poti
Avtor strani: Stanko Štefanič