OREHOVA POTICA:

Za testo:

1 kg bele moke, 5dkg kvasa, 0,5 l mleka, 8 rumenjakov, 2 zavitka vanilijevega sladkorja, lupina 0,5 limone, 20dkg sladkorja, 0,3 dl sadnega žganja, 1 jajce

Za nadev:

1 kg orehovih jedrc, 25dkg surovega masla, 1/8 l smetane, 8 beljakov, 1dl ruma, 1 limona

Že zvečer presejemo moko in jo pustimo čez noč na toplem. Zjutraj postavimo kvasec: zdrobimo kvas, prilijemo mleko, dodamo malo moke, sladkor, zmešamo in postavimo na toplo. Medtem ko kvas vzhaja, zmešamo v moki 8 rumenjakov, vanilijin sladkor, naribano limonino lupino, žganje, sladkor in toplo mleko. Začnemo gnesti in malo pozneje dodamo še vzhajani kvasec in še gnetemo naprej 10 min, da se v testu začno delati mehurčki. Medtem ko testo na toplem vzhaja, pripravimo nadev.

Zavremo surovo maslo in smetano, dodamo zmlete orehe, dobro premešamo, dodamo sneg iz 8 beljakov, rum in limonin sok. Vse skupaj še enkrat dobro premešamo in ohladimo, da je nadev mlačen.

  •  NAZAJ