Krajevna skupnost Dobravice

 

 

 

Osnovni podatki in zgodovina

 

Krajevno skupnost Dobravice sestavljajo štiri vasi: Dolnje Dobravice, Gornje Dobravice, Geršiči in Krivoglavice. Krajevna skupnost je od Metlike oddaljena 7 km, od Podzemlja pa 3,5 km. Vse vasi skupaj štejejo 187 prebivalcev. Še pred 20 leti je imela vsaka hiša kmetijo, sedaj jo ima pa ima le kakšnih 60 odstotkov.

Prve hiše so začele nastajati v 18. stoletju, v začetku 19. stoletja pa so tamkajšnji prebivalci zgradili cerkev na Gornjih Dobravicah posvečeno sveti Ani. V zadnjem stoletju se je število prebivalcev podvojilo in še zmeraj raste. Prve svetovne vojne ni občutila nobena vas, ampak v drugi so bile porušene vse hiše razen štirih, tako da so morali prebivalci oditi k sorodnikom dokler niso popravili hiš, zelo poškodovana pa je bila tudi cerkev. Na Dolnjih Dobravicah so imeli italijanski vojaki svoj štab, veliko mož so poslali v taborišča, iz katerih se je vrnilo le malo ljudi, pobitih pa je bilo kakšnih 25. Leta 1914 so čez vasi zgradili železnico, ki povezuje Metliko in Novo mesto. Skozi vasi pa tudi teče reka Lahinja, katera je bila v preteklosti zelo pomembna za preživetje.

 

 

 

Opis vasi

 

Geršiči

So prva vas na poti, če zavijete pri Podzemlju proti Dobravicam, od njega so oddaljeni približno 2,5 kilometra. Štejejo 47 prebivalcev in se nahajajo ob reki Lahinji. V bližini se nahaja zelo zanimiv studenec imenovan Botljivec.

 

 

Vas Geršiči


(foto: Andrej Panjan)

 

 


Reka Lahinja


(foto: Andrej Panjan)

 

 


Dolnje Dobravice

Ležijo med Geršiči in Gornjimi Dobravicami. Štejejo 40 prebivalcev, tukaj je tudi železniško postajališče, zgrajeno leta 1914. V bližini se nahaja manjša jama v kateri so tukajšnji gasilci med črpanjem vode videli človeško ribico, na žalost pa vstop v jamo ni dovoljen.

 

 

Vas Dolnje Dobravice


(foto: Andrej Panjan)

 

 


Gornje Dobravice

Ležijo na griču med Krivoglavicami in dolnjimi Dobravicami. Štejejo 40 prebivalcev in so najstarejša vas v tej krajevni skupnosti. Premorejo cerkev posvečeno sveti Ani, katero so zgradili tukajšnji prebivalci s svojimi rokami in denarjem.

 

 

Vas Gornje Dobravice


(foto: Andrej Panjan)

 

 


Cerkev


(foto: Andrej Panjan)

 

 


Krivoglavice

    So prva vas na poti, če zavijete pri Primostku proti Dobravicam. Štejejo 60 prebivalcev in ležijo ob reki Lahinji. V preteklosti je tukaj mlel mlin, kateri je nehal delovati pred tridesetimi leti. Tukaj imajo tukajšnji gasilci svoj gasilni dom, kateri so pred kratkim praznovali sedemdeseto obletnico.

 

 

Vas Krivoglavice


(foto: Andrej Panjan)

 


Nazaj

Stran izdelal Andrej Panjan