Razvrstitev oljcnih olj



Shema razvrstitve

Oljčno olje je olje, ki ga pridobivamo samo iz plodov oljke (Olea europea sativa Hoffm in Link). Sem ne sodijo olja, ki jih pridobivajo s topili ali s postopki reestifikacije in katere koli mešanice z drugimi olji. Ime izdelka "oljčno olje" se ne sme uporabljati za olja, pridobljena iz oljčnih tropin.

Glede na vrsto tehnološkega postopka in s tem vrsto kakovosti se oljlčno olje razvršča v naslednjenje kategoriuje in podkategorije:
Deviško oljčne olje je olje, pridobljeno iz plodu oljke z mehanskimi ali drugimi postopki v posebnih temperaturnih razmerah, ki ne spreminjajo lasnosti olja in ni bilo obdelano drugače kot z izpiranjem, odcejanjem, centrifugiranjem in filtriranjem.

Ekstra deviško oljčno olje je olje z organoleptično oceno 6,5 točk ali več, ki vsebuje največ 1% prostih maščobnih kislin, izraženih kot oleinska kislina in je v skladu z drugimi parametri, ki so predpisani v preglednicah.

Fino deviško oljčno olje z organoleptično oceno 5,5 točk in več, ki vsebuje največ 2% prostih maščobnih kislin, izraženih kot oleinska kislina, in je v skladu z drugimi parametri.

Navadno deviško oljčno olje z organoleptično oceno 3,5 točk ali več, ki vsebuje največ 3,3% prostih maščobnih kislin, izraženih kot oleinska kislina, in je v skladu z drugimi parametri.

Oljčno olje neprimerno za prehrano (lampantno olje)
, je deviško olje z organoleptično oceno največ 3,5 točk, ki vsebuje več kot 3,3% prostih maščobnih kislin, v skladu z drugimi parametri. Tovrstno olje se rafinira ali pa se uporablja v tehnične namene.

Rafinirano oljčno olje je oljčno olje, pridobljeno iz deviških oljčnih olj s postopki rafineracije, ki ne povzročajo sprememb v prvotni triacilglicerolni strukturi.

Oljčno olje je olje, sestavljeno iz mešanice rafiniranega in deviškega oljčnega olja.

Olje oljčnih tropin
je olje, pridobljeno iz oljčnih tropin s topili.
Surovo olje oljčnih tropin je olje oljčnih tropin, namenjeno rafinaciji, nerafinirano pa za uporabo v tehnične namene .

Rafinirano olje oljčnih tropin je iz surovega olja rafinirano olje, tako da proces rafinacije ne spremeni temeljne triacilglicerolne strukture. Uporablja se samo ali v mešanici z deviškimi oljčnimi olji.

Olje oljčnih tropin
je mešanica rafiniranega olja oljčnih tropin in deviškega oljčnega olja, namenjeno za neposredno prehrano ljudi. Taka vrsta olja ali mešanica se ne sme imenovati "oljčno olje".

Pri pridobivanju deviškega oljčnega olja in surovega olja iz oljčnih tropin ni dovoljeno uporabljati dodatkov (aditivov). Pri pridobivanju rafiniranega oljčnega olja, rafiniranega olja oljčnih tropin in olja oljčnih tropin je dovoljena uporaba antioksidanta alfa - tokoferola, pri čemer ga končni izdelek ne sme vsebovati, več kot 200mg/kg.

Vrsto olj in kakovostne razrede opredelujemo s kemijskimi določitvami in organoleptičnim ocenjevanjem oljčnih olj. Organoleptično ocenjujemo samo deviška oljčna olja, s kemičnimi analizami pa ugotavljamo kakovostne parametre in prisotnost olj (lahko ugotavljamo prisotnost drugih olj, ugotavljamo, ali so bila oljčna olja kemično izboljšana - reesterificirana, )danes pa lahko z zahtevnimi analitskimi postopki dokazujemo, da je v deviških olji prisotno rafinirano oljčno olje.