POVEČANA KISLOST ŽELODČNEGA SOKA
Povečana kislost želodčnega soka (preveč želodčne kisline, hiperacidnost) prav tako ni samostojna bolezen, pač pa je simptom, ki ga moramo obvladovati skupaj z drugimi znaki.
Zanjo je značilno, da je v želočnem soku preveč kisline. Glavni znaki so občutek, da nas tišči in peče v predelu želodca, navadno to čutimo 1 do 2 uri po jedi, nadaljni znaki so spakovanje, zgaga.
Pri zdravljenju je zmeraj treba upoštevati vzroke. Seveda lahko z različnimi sredstvi bolezen za nekaj časa omilimo ali celo preženemo, tako na primer z alkalnimi zdravili za želodec, ki preobilico kisline v želodcu nevtralizirajo, vendar s tem poglavitnega vzroka bolezni ne odpravimo. Zdravljenje, ki bolezen samo prekrije, je nesmiselno.
Če je hiperacidnost posledica splošne živčne slabosti, je treba najprej to odpraviti s smiselnim duševnim in telesnim zdravljenjem. Ustrezno je treba ravnati tudi pri drugih vzrokih. Zelo pomembno je, da hrano zmeraj dobro zgrizemo in preslinimo. Predvsem se je treba odpovedati jedem in pijačam, ki preveč spodbujajo nastajanje želodčnega soka. Med njimi so zlasti slane, močno papricirane in kisle jedi, kot so na primer mesni ekstrokti, pikantni siri in omake; dalje alkohol, prava kava in jedi, ki napenjajo, kot so rdeče in druge sorte zelja. Šele če se zanesljivo izogibamo teh jedi, lahko rečemo, da se bolezen izboljša. Posebej je treba opozoriti, da ne smemo preveč kaditi, saj nikotin zelo neugodno deluje na prekrvljenost želodčne sluznice.
ŽELODČNEGA SOKA JE PREMALO, ALI GA SPLOH NI
Nasproten pojav od povečane količine kisline v želodčnem soku je pomanjkanje kisline (hipoacidnost), najhujši primer pa je, če želodčnega soka sploh ni (ahilija). V tem primeru ne manjka samo solna kislina želodčnega soka, ampak tudi njegova druga bistvena učinkovina, in sicer pepsin, ki je potreben za prebavo beljakovin. Želodčnega soka ni, ker ne delujejo želodčne žleze. Pojavlja se pri različnih boleznih na primer pri preprostem želodčnem katarju, pri krvnih boleznih, pri želodčnem raku.
Premajhno količino želodčne kisline ali popolno pomanjkanje želodčnega soka večinoma spremljata tudi neješčnost, pomanjkanje teka in driske. Blato je svetlo rumene, kislo in penasto. V povezavi z motnjami želodčnega soka se neredko pojavljajo v trbušni votlini tudi bolj ali manj hude bolečine, podobne krčem.
Pri zdravljenju je treba najprej upoštevati vzroke in jih po možnosti odpraviti. Ker pa je moteno nastajanje želodčnega soka zmeraj odsev nezdravih splošnih dogajanj v organizmu, mora biti tudi zdravljenje zmeraj splošno.