ZGRADBA SRCA

Srce je organ, ki leži v prsnem košu med desnimi in levimi pljuči na zgornji površini prepone. Veliko je približno za pest in tehta 300 do 500 gramov. Zgajeno je iz srčne mišičnine MIOKARDA, ki jo od zunaj odeva OSRČNIK ali PERIKARD. Osrčnik je vreča iz vezivnega tkiva, ki pripenja srce na okolne strukture. Notranja površina osrčnika je obložena s serozno mreno, ki ob velikih žilah prehaja na zunanjo površino srca kot EPIKARD. Med seroznima slojema je špranja s tekočino, ki zmanjšuje trenje pri krčenju.
Srce je votel organ s štirimi ločenimi votlinami. Iz teh votlin izstopajo in vanje vstopajo številne krvne žile, ki so del krvnega obtoka.
Štiri srčne votline, obložene z endotelijem z redkimi elastičnimi in mišičnimi vlakni,imenovanim ENDOKARD, delimo v dva preddvora in dva prekata. Med preddvoroma in prekatoma sta vezivni zaklopki na meji med levimi in desnimi votlinami pa je srčni pretin. Levi preddvor je povezan z levim prekatom preko leve preddvorno-prekatne ali mitralne zaklopke, ki ima dve loputki. Desni preddvor se povezuje z desnim prekatom preko desne preddvorno-prekatne ali trikuspidalne zaklopke, ki ima tri loputke. Iz desnega prekata izhaja pljučno deblo, iz levega prekata pa izhaja aorta.
Srčni pretin ima dva dela. Prvi del je med obema preddvoroma, drugi pa med obema prekatoma. Prvi del srčnega pretina je tanek in je zgrajen iz veziva, v ostalem delu pa je zgrajen iz mišic in je debel.
Srčna zaklopka daje oporo srčni skelet. To je čvrsto vezivno ogrodje, ki obročasto obdaja vse zaklopko. Mišična vlakna so usmerjena od srčnega skeleta spiralasto proti srčni konici, podobno pa potekajo tudi navzgor v steni obeh preddvorov.ČLOVEŠKO SRCE