KEMIJSKA SESTAVA JEDILNIH OLJ

 

Nenasičene maščobne kisline

 

Na svetovnem trgu se pojavljajo novi hibridi oljnic. S pomočjo genskega iženiringa razvijajo vedno bolj izpopolnjene hibride, s popolnoma različno maščobno-kislinsko sestavo.

 

Novi hibridi so prilagojeni posameznim vejam industrije. Seme sončnic za oljarsko industrijo ima visok odstotek maščobe, semena sončnic za pekarsko industrijo se lažje luščijo…

 

Ker so maščobe pomembne za zdravje ljudi, so razvili hibride sončnic, katerih olja so po vsebnosti in sestavi maščobnih kislin zelo podobena sestavi oljčnega olja. (Pokorn, 1995)15

 

Tabela: Primerjava maščobno kislinskega sestava dveh hibridov sončnic in oljčnega olja

            (Pokorn, 1995)15

 

 

olje

nasičene

maščobne kisline (%)

mononenasičene maščobne kisline (%)

polinenasičene maščobne kisline (%)

navadno sončnično olje

10

20

70

ekstra sončnično olje

10

80

10

oljčno olje

15

75

10