|
|
KEMIJSKA SESTAVA JEDILNIH MAŠČOB
Nenasičene maščobne kisline Nenasičene maščobne kisline
tvorijo stereoizomere / geometrična izomerija. To pomeni, da so molekule v cis
oziroma trans obliki. Pri kemični obdelavi olja se
geometrijska izomera cis spremeni v obliko trans, ki je za naš organizem
škodljiva (podobno kot nasičene maščobne kisline).
||
||
H
(CH2)7COOH HOOC(CH2)7 H cis -
izomera
trans - izomera Trans
izomere maščobnih kislin najdemo predvsem
v hidrogeniranih oljih (različne vrste margarine in sorodni izdelki), v
nekaterih ocvrtih jedeh, v hrani, pri kateri so za njeno pripravo uporabili
hidrogenirano maščobo. Najvišja
vsebnost trans izomer maščobnih kislin je v pecivu, npr. krofih (37%), globoko
ocvrti hrani (36%), čipsu (35%), margarini (11 - 49%), maščobah za pekarstvo,
slaščičarstvo (27%). |