FIZIKALNE LASTNOSTI MAŠČOB

 

Točka dimljenja, vnetljivosti in gorenja

 

 

Točka dimljenja je določena kot temperatura, pri kateri se po segrevanju pojavi  prvi dim iz maščobe.

Določi se tako, da v odprti aparaturi nad plamenom segrevamo vzorec.

Z naraščanjem vsebnosti prostih maščobnih kislin točka dimljenja pada.

 

 

Točko  dimljenja moramo vedno določiti olju, ki ga bomo uporabili za cvrenje.

 

Točke dimljenja nekaterih maščob

°C

surovo maslo

190

kokosova mast

105 - 185

arašidno olje

240

svinjska mast

160

olje koruznih kalčkov

200

oljčno olje

138

sončnično olje

210 - 225

olje pšeničnih kalčkov

135

 

 

Točka vnetljivosti je temperatura, pri kateri se sproščajo iz maščobe hlapne komponente s tako hitrostjo, da se lahko vžgejo, a še ne gore trajno.

 

Točka gorenja pa je temperatura, pri kateri hlapne komponente, ki izhajajo iz maščobe, začno trajno goreti in plamen ne ugasne.