FIZIKALNE LASTNOSTI MAŠČOB

 

Tališče, strdišče

 

Tališče je temperatura, pri kateri snov preide iz trdnega v tekoče agregatno stanje.

Ko trdnino segrejemo do tališča, se njena temperatura ne povečuje (čeprav snov segrevamo dalje),

dokler se celotna snov ne stali.

Specifična  talilna toplota je toplota, ki jo moramo dovesti 1 kg snovi, da preide iz trdnega v tekoče stanje pri temperaturi tališča.

Tališče narašča z daljšanjem verige ogljikovih atomov in pada s povečevanjem nenasičenosti.

 

 

Prehod maščobe iz tekočega (levo) v trdno agregatno stanje (desno).

 

Strdišče je temperatura, pri kateri snov preide iz tekočega v trdno agregatno stanje.

Med strjevanjem se temperatura snovi ne spreminja tako dolgo, dokler se ne spremeni agregatno stanje vseh delov snovi.

Količina toplote, ki se sprosti (jo odvedemo) pri strjevanju masne enote neke snovi, je za to snov konstantna in jo imenujemo specifična toplota strjevanja.

Točka strdišča maščob je vedno višja od točke tališča.

 

Povečanje števila ogljikovih atomov v verigi maščobne kisline zvišuje točko strdišča.

 

 

Maščobe pogosto niso popolnoma trdne niti vse tekoče.

 

Na spodnji sliki je shema sestave margarine:

 

 

Margarina = maščoba v trdnem agregatnem stanju + maščoba v tekočem agregatnem stanju + voda.

 

 

Temperatura tališča in strdišča nekaterih maščob v °C:

 

Olje

Tališče

Strdišče

Olje palminih koščic

24 do 29

19 do 24

Palmino olje

22 do 40

31 do 41

Oljčno olje

-

0 do 9

Arašidovo olje

-

-2 do 3

Olje oljne repice

-

0

Sončnično olje

-

-18 do –16

Olje koruznih kalčkov

-

-15 do –10

Bombažno olje

-

-2 do 4

Sojino olje

-8 do -7

-18 do -8