|
|
|
FIZIKALNE
LASTNOSTI MAŠČOB Tališče,
strdišče
Tališče je
temperatura, pri kateri snov preide iz trdnega v tekoče agregatno
stanje. Ko trdnino segrejemo do tališča, se njena temperatura ne
povečuje (čeprav snov segrevamo dalje), dokler se celotna snov ne stali. Specifična talilna
toplota je toplota, ki jo moramo dovesti
1 kg snovi, da preide iz trdnega v tekoče stanje pri temperaturi tališča. Tališče narašča z daljšanjem verige ogljikovih atomov in
pada s povečevanjem nenasičenosti. Prehod maščobe iz tekočega (levo) v trdno agregatno stanje
(desno). Strdišče je
temperatura, pri kateri snov preide iz tekočega v trdno agregatno
stanje. Med strjevanjem se temperatura snovi ne spreminja tako
dolgo, dokler se ne spremeni agregatno stanje vseh delov snovi. Količina toplote, ki se sprosti (jo odvedemo) pri
strjevanju masne enote neke snovi, je za to snov konstantna in jo imenujemo specifična
toplota strjevanja. Točka strdišča maščob je vedno višja od točke tališča. Povečanje števila ogljikovih atomov v verigi maščobne
kisline zvišuje točko strdišča. Maščobe pogosto niso popolnoma trdne niti vse tekoče. Na spodnji sliki je shema sestave margarine:
Margarina = maščoba v
trdnem agregatnem stanju + maščoba v tekočem agregatnem stanju + voda. Temperatura tališča in strdišča nekaterih maščob v °C:
|