ŽARKOST MAŠČOB

 

HIDROLIZA MASTI

 

Hidrolitično razgradnjo masti na glicerol in maščobne kisline povzročajo voda, povišana temperatura, lipaze...

Če se med procesom sprostijo nizkomolekularne kisline, se pojavi neprijetna aroma masti. Visokomolekularne maščobne kisline so brez arome.

 

           maščoba   +   voda     ®    glicerol   +   maščobne kisline

 

              Posledica hidrolitičnega in encimskega razpada triacilglicerolov je povišana vsebnost

              prostih maščobnih kislin.

              Olja z večjo vsebnostjo prostih maščobnih kislin so  precej slabše kakovosti.           

              Določitev vsebnosti prostih maščobnih kislin je temeljni parameter pri določanju kakovosti olja.

 

                 

 

              SHEMA RAZPADA TRIACILGLICEROLA

              Triacilgliceroli se razgrajujejo v diacilglicerole, monoacilglicerole, glicerol in proste maščobne kisline.