Višja strokovna šola

Izobraževalni program 

Prijava na izpit

Naziv  strokovne izobrazbe:

INŽENIR ŽIVILSTVA /INŽENIRKA ŽIVILSTVA

 

Cilj izobraževalnega programa je izobraziti inženirje živilstva /inženirke živilstva z zadosti širokim strokovnoteoretičnim in praktično uporabnim znanjem.

Študenti:

  • si izpopolnijo in poglobijo znanja o živilstvu,
  • si pridobijo sposobnosti za samostojno spremljanje razvoja stroke in usmerjajo svoje široko tehnološko znanje ter ga specializirajo na posamezna področja,
  • uporabljajo teoretično zanje iz strokovnih področij živilskih tehnologij, prehrane, ekologije pri reševanju praktičnih primerov v svojem delovnem okolju,
  • si dopolnijo znanje s področja živilstva z znanji s področja ekonomije, organizacije in vodenja podjetij ter trženja,
  • se usposobijo za vodenje, načrtovanje, organiziranje in nadziranje tehnoloških in proizvodnih enot,
  • sodelujejo pri zagotavljanju kakovosti proizvodnega procesa skupaj z vzdrževanjem in varstvom okolja,
  • znajo uporabljati računalniška orodja za načrtovanje delovnih postopkov in procesov ter obdelavo podatkov,
  • si izpopolnijo znanje tujega jezika in ga uporabljajo za spremljanje novosti v svoji stroki v tujini,
  • si razvijajo moralni čut za poštenost, natančnost in vestnost  pri delu v živilski stroki.

Pogoji za vpis

V program ŽIVILSTVO se lahko vpiše, kdor je končal:

  • kdor je opravil splošno oziroma poklicno maturo   
  • opravil mojstrski, delovodski ali poslovodski izpit, ima tri leta delovnih izkušenj  in opravi preizkus znanja iz splošno izobraževalnih  predmetov v obsegu, ki je določen za poklicno maturo v srednjem strokovnem izobraževanju.

 

Predmetnik

Predmet

1. letnik

2. letnik

skupaj ur

 

PR.

SV

LV

PR

SV

LV

 
SKUPNI STROKOVNI PREDMETI              
Strokovna terminologija v tujem jeziku

48

48

-

-

-

-

96

Poslovno sporazumevanje in vodenje

48

24

24

-

-

-

96

Ekonomika in menedžment podjetja

60

24

24

-

-

-

108

Skupaj I

156

96

48

-

-

-

300

TEMELJNI STROKOVNI PREDMETI  
Računalništvo in informatika v živilstvu

18

6

12

-

-

-

36

Kemija in biokemija

24

-

24

-

-

-

48

Biologija z ekologijo

24

-

24

-

-

-

48

Mikrobiologija in biotehnologija

24

-

24

-

-

-

48

Trženje v živilstvu

-

-

-

18

12

-

30

Skupaj II

90

6

84

18

12

-

210

 POSEBNI STROKOVNI PREDMETI  
Tehnološki postopki in procesna tehnika z varstvom pri delu 36 12 12 - - - 60
Embalaža in transport v živilstvu - - - 18 6 6 30
Tehnologija mesa in mesnih izdelkov - - - 36 12 12 60
Tehnologija mleka in mlečnih izdelkov - - - 36 12 12 60
Tehnologija rastlinskih živil - - - 36 12 12 60
Tehnologija rastlinskih žit - - - 36 12 12 60
Tehnologija vina - - - 18 6 6 30
Živilska kemija z analizo živil - - - 36 12 12 60
Prehrana in dietetika 36 12 12 - - - 60
Higiena živil in nadzor - - - 18 6 6 30
Zakonodaja v živilstvu in zagotavljanje kakovosti - - - 36 12 12 60

Skupaj III

72

24

24

270

90

90

570

IZBIRNI POSEBNI STROKOVNI PREDMETI  
Prehrana z gastronomijo - sklop I - - - 18 6 6 30
Tehnologija velikih kuhinj - sklop I - - - 18 6 6 30
Tehnologija živil živalskega izvora - sklop II - - - 36 12 12 60
Tehnologija rastlinskih živil - sklop III - - - 36 12 12 60
Skupaj IV - - - 72 24 24 120
PRAKTIČNO IZOBRAŽEVANJE  
Praktično izobraževanje 400 400 800
SKUPNO ŠTEVILO UR 1000 1000 2000

Izredni  študij

Izvajanje študijskega procesa bo potekalo v popoldanskem času, načeloma 2-3 krat tedensko. Izredni študij je izveden v dveh letih in pol (ciklusi 1, 2 in 3) in je organizacijsko prilagojen zaposlenim študentom.  Študentje – izredni se vpišejo v študijski ciklus vsako študijsko leto, ne glede na letnik. Višješolski študijski program za izredne študente zagotavlja enak izobraževalni standard, kot za redni študij.

Praktično izobraževanje za izredni študente se lahko prizna, če udeleženec izobraževanja dokaže, da je opravljal ustrezno delo najmanj v dvakratnem obsegu časa, ki je določen za praktično izobraževanje za redni študij. 

Izvajanje izobraževalnega programa

Študijsko leto obsega v 1. in 2. letniku 34 tednov izobraževalnega dela; od tega 24 tednov strokovnoteoretičnega pouka in 10 tednov praktičnega izobraževanja.

Vsebinsko in organizacijsko izvedbo praktičnega izobraževanja usklajuje predavatelj višje šole-organizator praktičnega izobraževanja z mentorjem  v podjetju. Mentor spremlja napredovanje študenta in o tem obvešča višjo strokovno šolo vsaj dvakrat v letniku. Praktično izobraževanje lahko študent opravlja v več podjetjih.

Ob zaključku 1. in 2. letnika mora kandidat izdelati nalogi v obliki poročila o delu, načrta dela oziroma seminarske naloge po programu iz svojega delovnega področja ter opravi ustni zagovor in si s tem pridobi oceno iz praktičnega izobraževanja. 

Informativni dan v študijskem letu 2006/2007

- v petek,   10. februarja 2006, ob 11. in 16.30. uri za redne in izredne,
- v soboto, 11. februarja 2006, ob 10. uri za redne in izredne.  

PRIJAVA ZA VPIS V ŠTUDIJSKEM LETU 2006/2007 

Razpisanih je 60 vpisnih  mest za izobraževanje redni in 45 vpisnih mest za izobraževanje izredni.

Pisna prijava z obrazcem Prva prijava za vpis v višje strokovne šole, obrazec DZS 1,253 (kupite jo v papirnicah in knjigarnah).

Prijavo za vpis pošljete s priporočeno pošiljko VIŠJEŠOLSKI PRIJAVNI SLUŽBI na naslov:

ŠOLSKI CENTER CELJE

VIŠJEŠOLSKA PRIJAVNA SLUŽBA

POT NA LAVO 22

3000 CELJE

Minister izda soglasje k sklepu o razpisu za vpis

do 5. januarja 2006

Objava razpisa za vpis

najpozneje do 15. januar 2006

Informativni dan

10. in 11. februar 2006

Višješolska prijavna služba sprejema prve prijave na razpis za vpis (obr. DZS 1,253)

do 8. marca 2006

Višješolska prijavna služba pošlje vsem kandidatom izpis iz prve prijave in s tem preveri, ali so podatki v podatkovni bazi pravilni

do 24. aprila 2006

Višješolska prijavna služba pošlje sezname sprejetih kandidatov višjim strokovnim šolam in kandidate pisno seznani z izidom izbirnega postopka

najpozneje do 24. julija 2006

Višješolska prijavna služba objavi podatke o še prostih vpisnih mestih v  drugi prijavi

najpozneje do 28. julija 2006

Višja strokovna šola sprejema morebitne pritožbe kandidatov

do 23. avgusta 2006

Višja strokovna šola vpisuje kandidate, sprejete v spomladanskem roku

do 31. avgust 2006

Višja strokovna šola odloči o pritožbah kandidatov in o tem obvesti kandidate in višješolsko prijavno službo

najpozneje do 31. avgusta 2006

Višješolska prijavna služba  zbira druge prijave in spričevala kandidatov (obr. DZS 1,254)

do 6. septembra 2006

Višješolska prijavna služba takoj po izteku izbirnega postopka v drugem prijavnem roku objavi podatke o morebitnih še prostih vpisnih mestih in z njimi seznani Višjo strokovno šolo

najpozneje do 25. septembra 2006

Višja strokovna šola vpisuje kandidate, sprejete  jesenskem roku

do 2. oktobra 2006

Višja strokovna šola vpisuje kandidate na preostala vpisna mesta

  do 10. oktobra 2006

 K prijavi je potrebno priložiti dokazila o izpolnjevanju vpisnih pogojev:

  • spričevalo o zaključnem izpitu ali  maturitetno spričevalo ali diplomo (skupaj z obvestilom o uspehu) ter spričevali tretjega in četrtega letnika ali zadnjih dveh letnikov
  • spričevalo o mojstrskem, delovodskem ali poslovodskem izpitu skupaj s potrdili o opravljenih vseh štirih izpitnih enotah, potrdilo o preizkusu znanja, če ste ga opravili pred junijem 2002, ter dokazilo o treh letih delovnih izkušenj
  • zaključno spričevalo, spričevali zadnji dveh letnikov oz. dokazila o opravljenem mojstrskem, delovodskem ali poslovodskem izpitu skupaj z overjenimi prevodi v slovenski jezik, če ste končali srednjo šolo v tujini. Za spričevala iz nekdanjih jugoslovanskih republik, pridobljena pred 25.junijem 1991, odločba o izpolnjevanju predpisanih pogojev za vpis v študijski program ni potrebna

 

  • če opravljate maturo, poklicno maturo ali preizkuse znanja v šolskem letu, v katerem se prijavljate na razpis, ali ste jih opravljali po juniju 2002, dokazil o izpolnjevanju vpisnih pogojev ni potrebno pošiljati.

V prijavnem postopku so dokazila o srednješolski izobrazbi fotokopije spričeval, overjene pri notarju, ob vpisu pa morajo kandidati predložiti izvirnike spričeval.

 

INFORMACIJE

Šolski center Šentjur, Višja strokovna šola, Cesta na kmetijsko šolo 9, 3230Šentjur

e-pošta: referat.vsscekg@guest.arnes.si

telefon: (03) 746-29 -02 referat, (03) 746-29-00