Višja
strokovna šola
|
Izobraževalni program
|
Prijava
na izpit
Naziv
strokovne izobrazbe:
INŽENIR
ŽIVILSTVA /INŽENIRKA ŽIVILSTVA
Cilj
izobraževalnega programa je izobraziti inženirje živilstva /inženirke
živilstva z zadosti širokim strokovnoteoretičnim in praktično
uporabnim znanjem.
Študenti:
- si izpopolnijo in poglobijo znanja o živilstvu,
- si pridobijo sposobnosti za samostojno spremljanje razvoja stroke
in usmerjajo svoje široko tehnološko znanje ter ga
specializirajo na posamezna področja,
- uporabljajo teoretično zanje iz strokovnih področij živilskih
tehnologij, prehrane, ekologije pri reševanju praktičnih
primerov v svojem delovnem okolju,
- si dopolnijo znanje s področja živilstva z znanji s področja
ekonomije, organizacije in vodenja podjetij ter trženja,
- se usposobijo za vodenje, načrtovanje, organiziranje in nadziranje
tehnoloških in proizvodnih enot,
- sodelujejo pri zagotavljanju kakovosti proizvodnega procesa skupaj
z vzdrževanjem in varstvom okolja,
- znajo uporabljati računalniška orodja za načrtovanje delovnih
postopkov in procesov ter obdelavo podatkov,
- si izpopolnijo znanje tujega jezika in ga uporabljajo za
spremljanje novosti v svoji stroki v tujini,
- si razvijajo moralni čut za poštenost, natančnost in vestnost
pri delu v živilski stroki.
|
Pogoji
za vpis
|
V
program ŽIVILSTVO se lahko vpiše, kdor je končal:
- kdor je opravil splošno oziroma
poklicno maturo
- opravil
mojstrski, delovodski ali poslovodski izpit, ima tri leta
delovnih izkušenj in opravi preizkus znanja iz splošno
izobraževalnih predmetov v
obsegu, ki je določen za poklicno maturo v
srednjem strokovnem izobraževanju.
|
Predmetnik
|
Predmet |
1.
letnik
|
2.
letnik
|
skupaj
ur
|
|
PR.
|
SV
|
LV
|
PR
|
SV
|
LV
|
|
SKUPNI STROKOVNI PREDMETI |
|
|
|
|
|
|
|
Strokovna terminologija
v tujem jeziku |
48
|
48
|
-
|
-
|
-
|
-
|
96
|
Poslovno sporazumevanje
in vodenje |
48
|
24
|
24
|
-
|
-
|
-
|
96
|
Ekonomika in menedžment
podjetja |
60
|
24
|
24
|
-
|
-
|
-
|
108
|
Skupaj I |
156
|
96
|
48
|
-
|
-
|
-
|
300
|
TEMELJNI STROKOVNI PREDMETI |
|
Računalništvo in
informatika v živilstvu |
18
|
6
|
12
|
-
|
-
|
-
|
36
|
Kemija in biokemija |
24
|
-
|
24
|
-
|
-
|
-
|
48
|
Biologija z ekologijo |
24
|
-
|
24
|
-
|
-
|
-
|
48
|
Mikrobiologija in
biotehnologija |
24
|
-
|
24
|
-
|
-
|
-
|
48
|
Trženje v živilstvu |
-
|
-
|
-
|
18
|
12
|
-
|
30
|
Skupaj II
|
90
|
6
|
84
|
18
|
12
|
-
|
210
|
POSEBNI STROKOVNI PREDMETI |
|
Tehnološki postopki in
procesna tehnika z varstvom pri delu |
36 |
12 |
12 |
- |
- |
- |
60 |
Embalaža in transport v
živilstvu |
-
|
-
|
-
|
18
|
6
|
6
|
30
|
Tehnologija mesa in
mesnih izdelkov |
-
|
-
|
-
|
36
|
12
|
12
|
60
|
Tehnologija mleka in mlečnih
izdelkov |
-
|
-
|
-
|
36
|
12
|
12
|
60
|
Tehnologija rastlinskih
živil |
-
|
-
|
-
|
36
|
12
|
12
|
60
|
Tehnologija rastlinskih
žit |
-
|
-
|
-
|
36
|
12
|
12
|
60
|
Tehnologija vina |
- |
- |
- |
18 |
6 |
6 |
30 |
Živilska kemija z
analizo živil |
-
|
-
|
-
|
36
|
12
|
12
|
60
|
Prehrana in dietetika |
36
|
12
|
12
|
-
|
-
|
-
|
60
|
Higiena živil in nadzor |
-
|
-
|
-
|
18
|
6
|
6
|
30
|
Zakonodaja v živilstvu
in zagotavljanje kakovosti |
-
|
-
|
-
|
36
|
12
|
12
|
60
|
Skupaj III |
72 |
24 |
24 |
270
|
90
|
90
|
570
|
IZBIRNI POSEBNI STROKOVNI PREDMETI |
|
Prehrana z gastronomijo
- sklop I |
-
|
-
|
-
|
18
|
6
|
6
|
30
|
Tehnologija velikih
kuhinj - sklop I |
-
|
-
|
-
|
18
|
6
|
6
|
30
|
Tehnologija živil živalskega
izvora - sklop II |
-
|
-
|
-
|
36
|
12
|
12
|
60
|
Tehnologija
rastlinskih živil - sklop III |
- |
- |
- |
36
|
12
|
12
|
60
|
Skupaj
IV |
- |
- |
- |
72
|
24
|
24
|
120
|
PRAKTIČNO IZOBRAŽEVANJE |
|
Praktično izobraževanje |
400
|
400
|
800
|
SKUPNO ŠTEVILO UR |
1000
|
1000
|
2000
|
|
|
Izredni
študij
|
Izvajanje
študijskega procesa bo potekalo v popoldanskem času, načeloma 2-3
krat tedensko. Izredni študij je izveden v dveh letih in pol (ciklusi
1, 2 in 3) in je organizacijsko prilagojen zaposlenim študentom.
Študentje – izredni se vpišejo v študijski ciklus vsako študijsko
leto, ne glede na letnik. Višješolski študijski program za izredne
študente zagotavlja enak izobraževalni standard, kot za redni študij.
Praktično
izobraževanje za izredni študente se lahko prizna, če udeleženec
izobraževanja dokaže, da je opravljal ustrezno delo najmanj v
dvakratnem obsegu časa, ki je določen za praktično izobraževanje
za redni študij.
|
Izvajanje izobraževalnega
programa
|
Študijsko leto obsega
v 1. in 2. letniku 34 tednov izobraževalnega dela; od tega 24 tednov
strokovnoteoretičnega pouka in 10 tednov praktičnega izobraževanja.
Vsebinsko
in organizacijsko izvedbo praktičnega izobraževanja usklajuje
predavatelj višje šole-organizator praktičnega izobraževanja z
mentorjem v podjetju.
Mentor spremlja napredovanje študenta in o tem obvešča višjo
strokovno šolo vsaj dvakrat v letniku. Praktično izobraževanje
lahko študent opravlja v več podjetjih.
Ob zaključku 1. in 2. letnika mora
kandidat izdelati nalogi v obliki poročila o delu, načrta dela
oziroma seminarske naloge po programu iz svojega delovnega področja
ter opravi ustni zagovor in si s tem pridobi oceno iz praktičnega
izobraževanja.
|
Informativni
dan v študijskem letu 2006/2007
|
-
v petek, 10. februarja 2006, ob 11. in 16.30. uri za redne
in izredne,
- v soboto, 11. februarja 2006,
ob 10. uri za redne
in izredne.
|
|
|
PRIJAVA
ZA VPIS V ŠTUDIJSKEM LETU 2006/2007
|
Razpisanih
je 60 vpisnih mest za
izobraževanje redni in 45 vpisnih mest za izobraževanje izredni.
Pisna
prijava z obrazcem Prva prijava za vpis v višje strokovne šole,
obrazec DZS 1,253 (kupite jo v papirnicah in knjigarnah).
Prijavo
za vpis pošljete s priporočeno pošiljko VIŠJEŠOLSKI PRIJAVNI SLUŽBI
na naslov:
ŠOLSKI
CENTER CELJE
VIŠJEŠOLSKA
PRIJAVNA SLUŽBA
POT
NA LAVO 22
3000
CELJE
Minister izda soglasje k sklepu o razpisu za
vpis |
do 5. januarja 2006 |
Objava razpisa za vpis |
najpozneje do 15. januar 2006 |
Informativni dan |
10. in 11. februar 2006 |
Višješolska prijavna služba
sprejema prve prijave na razpis za vpis (obr. DZS 1,253) |
do 8. marca 2006 |
Višješolska prijavna
služba pošlje vsem kandidatom izpis iz prve prijave in s tem
preveri, ali so podatki v podatkovni bazi pravilni |
do 24. aprila 2006 |
Višješolska prijavna
služba pošlje sezname sprejetih kandidatov višjim
strokovnim šolam in kandidate pisno seznani z izidom izbirnega
postopka |
najpozneje do 24. julija 2006 |
Višješolska prijavna
služba objavi podatke o še prostih vpisnih mestih
v drugi prijavi |
najpozneje do 28. julija 2006 |
Višja strokovna šola sprejema morebitne pritožbe
kandidatov |
do 23. avgusta 2006 |
Višja strokovna šola vpisuje
kandidate, sprejete v spomladanskem roku |
do 31. avgust 2006 |
Višja strokovna šola odloči o pritožbah
kandidatov in o tem obvesti kandidate in višješolsko prijavno
službo |
najpozneje do 31. avgusta 2006 |
Višješolska prijavna služba
zbira druge prijave in spričevala
kandidatov (obr. DZS 1,254) |
do 6. septembra 2006 |
Višješolska prijavna služba takoj po
izteku izbirnega postopka v drugem prijavnem roku objavi podatke
o morebitnih še prostih vpisnih mestih in z njimi seznani Višjo
strokovno šolo |
najpozneje do 25. septembra 2006 |
Višja strokovna šola vpisuje
kandidate, sprejete jesenskem roku |
do 2. oktobra 2006 |
Višja strokovna šola vpisuje
kandidate na preostala vpisna mesta |
do 10.
oktobra 2006 |
K prijavi
je
potrebno priložiti dokazila o izpolnjevanju vpisnih pogojev:
- spričevalo o zaključnem izpitu ali maturitetno spričevalo
ali diplomo
(skupaj z obvestilom o uspehu) ter spričevali tretjega in četrtega
letnika ali zadnjih dveh letnikov
- spričevalo o mojstrskem, delovodskem ali
poslovodskem izpitu skupaj s potrdili o opravljenih vseh štirih
izpitnih enotah, potrdilo o preizkusu znanja, če ste ga opravili
pred junijem 2002, ter dokazilo o treh letih delovnih izkušenj
- zaključno spričevalo, spričevali zadnji dveh letnikov oz.
dokazila o opravljenem mojstrskem, delovodskem ali poslovodskem
izpitu skupaj z overjenimi prevodi v slovenski jezik, če ste končali
srednjo šolo v tujini. Za spričevala iz nekdanjih jugoslovanskih
republik, pridobljena pred 25.junijem 1991, odločba o
izpolnjevanju predpisanih pogojev za vpis v študijski program ni
potrebna
- če opravljate maturo, poklicno maturo ali preizkuse znanja v šolskem
letu, v katerem se prijavljate na razpis, ali ste jih opravljali
po juniju 2002, dokazil o izpolnjevanju vpisnih pogojev ni
potrebno pošiljati.
V prijavnem postopku so dokazila o srednješolski
izobrazbi fotokopije spričeval, overjene pri notarju, ob vpisu pa
morajo kandidati predložiti izvirnike spričeval.
INFORMACIJE
Šolski center Šentjur, Višja strokovna šola,
Cesta na kmetijsko šolo 9, 3230Šentjur
e-pošta: referat.vsscekg@guest.arnes.si
telefon: (03) 746-29 -02 referat, (03) 746-29-00
|
|