Program
poklicno tehniškega izobraževanja
ŽIVILSKI
TEHNIK
Poklic:
živilski tehnik/živilska
tehnica
O izobraževanju: program živilski tehnik traja dve leta
Dijaki se naučijo:
-
sistematičnega razširjanja in poglabljanja splošne izobrazbe pri
vseh temeljnih splošnoizobraževalnih predmetih,
-
teoretično in praktično znanje, ki jim omogoča samostojno
opravljanje dela,
-
znanja iz živilske kemije, prehrane, mikrobiologije, analize živil
in higiene živil,
-
kako pridobiti sposobnosti za kontrolo izdelkov, se usposobijo za
delo v laboratorijih,
-
dela z računalniško podprtimi sistemi zbiranja in obdelave
podatkov,
-
kako pridobiti sposobnost natančnega opazovanja, kritičnega
ocenjevanja in hitrega odločanja,
-
razviti ekološko zavest, gospodarnost in osebno odgovornost,
-
samostojnega komuniciranja, reševanja problemov.
Možnosti
zaposlitve:
-
v živilski industriji kot kontrolor kakovosti, kot
kontrolor odpadnih vod in drugih odpadnih snovi
-
v industriji predelave in priprave živil na področju
vinarstva, pivovarstva, pekarstva, slaščičarstva, mlekarstva,
mesarstva, predelave sadje in zelenjave, pri predelavi rib…
Izobraževanje je namenjeno
dekletom in fantom, ki so uspešno zaključili triletni program živilec,
mlekar, pek (ds), slaščičar-konditor (ds), mesar (ds), mlekar
(ds), gostinska dela, kuhar (ds), natakar (ds),
kmetovalka-gospodinja, oskrbnik ali enakovredni program po prejšnjih
predpisih in zdravniško potrdilo, s katerim dijak dokaže, da ni
zdravstvenih ovir za izobraževanje po programu.
Po končanem
izobraževanju, ki se zaključi s poklicno maturo se dijaki in
dijakinje zaposlijo ali pa nadaljujejo izobraževanje na višješolskih,
visokošolskih in univerzitetnih študijskih programih.
Poklicna
matura vključuje:
Skupni
del:
-
slovenščina,
-
tehnologija.
Izbirni
del