Živilski  tehnik (IV. stopnja)

 

Program poklicno tehniškega izobraževanja

ŽIVILSKI TEHNIK

Poklic:  živilski tehnik/živilska tehnica

O izobraževanju: program živilski tehnik traja dve leta

Dijaki se naučijo:

- sistematičnega razširjanja in poglabljanja splošne izobrazbe pri vseh temeljnih splošnoizobraževalnih predmetih,

- teoretično in praktično znanje, ki jim omogoča samostojno opravljanje dela,

- znanja iz živilske kemije, prehrane, mikrobiologije, analize živil in higiene živil,

- kako pridobiti sposobnosti za kontrolo izdelkov, se usposobijo za delo v laboratorijih,

- dela z računalniško podprtimi sistemi zbiranja in obdelave podatkov,

- kako pridobiti sposobnost natančnega opazovanja, kritičnega ocenjevanja in hitrega odločanja,

- razviti ekološko zavest, gospodarnost in osebno odgovornost,

- samostojnega komuniciranja, reševanja problemov.

 

Možnosti zaposlitve:

-         v živilski industriji kot kontrolor kakovosti, kot kontrolor odpadnih vod in drugih odpadnih snovi

-         v industriji predelave in priprave živil na področju vinarstva, pivovarstva, pekarstva, slaščičarstva, mlekarstva, mesarstva, predelave sadje in zelenjave, pri predelavi rib…

Izobraževanje je namenjeno dekletom in fantom, ki so uspešno zaključili triletni program živilec, mlekar, pek (ds), slaščičar-konditor (ds), mesar (ds), mlekar (ds), gostinska dela, kuhar (ds), natakar (ds), kmetovalka-gospodinja, oskrbnik ali enakovredni program po prejšnjih predpisih in zdravniško potrdilo, s katerim dijak dokaže, da ni zdravstvenih ovir za izobraževanje po programu.

Po končanem izobraževanju, ki se zaključi s poklicno maturo se dijaki in dijakinje zaposlijo ali pa nadaljujejo izobraževanje na višješolskih, visokošolskih in univerzitetnih študijskih programih.

 

Poklicna matura vključuje:

Skupni del:

  •   slovenščina,

  •   tehnologija.

Izbirni del

  •   tuji jezik I ali matematika (po izbiri dijaka),

  •   praktični del izpita in zagovor.