Slaščičar - konditor (dualni sistem)

3-letni program SPI: SLAŠČIČAR-KONDITOR dualni sistem

Poklic: SLAŠČIČAR-KONDITOR


 

V program se lahko vpišejo fantje in dekleta, ki so uspešno zaključili osnovno šolo ali kateri koli program nižjega poklicnega izobraževanja.

Pogoj za vpis je učna pogodba, ki jo bodoči vajenec sklene z izbranim delodajalcem, kjer bo v času šolanja opravljal večji del praktičnega pouka. Organizacija pouka je za vajence zato nekoliko drugačna kot za dijake v ostalih programih.

Ob vpisu je potrebno predložiti zdravniško potrdilo, s katerim izkazujete, da ste sposobni za delo v živilstvu.

 

Vajenci se naučijo:

-         izdelati različne vrste testa,

-         izdelati različno drobno pecivo,

-         izdelati torte in drugo mehko polnjeno pecivo,

-         izdelati dekoracije za svoje izdelke,

-         pripraviti različne kreme in nadeve,

-         osnov izdelave sladoleda,

-         osnov izdelave pralinejev,

-         osnovnih znanj o varstvu pri delu,

-         osnove dobre higienske prakse

-         kreativnosti pri oblikovanju in ponudbi svojih izdelkov …

 

Vajencem v času šolanja delodajalci mesečno izplačujejo nagrado. Po končanem izobraževanju pa za vsako leto šolanja vajencem pripada pol leta delovne dobe.

Organiziramo strokovne ekskurzije, lahko tudi na strokovne sejme v tujino, vajenci pa se s svojimi izdelki predstavljajo na razstavah in različnih drugih prireditvah. Njihove izdelke lahko na šoli tudi kupite.

 

Zaključni izpit vključuje:

-         slovenščino,

-         strokovno-teoretični predmet (tehnologija),

-         izdelek oz. storitev z zagovorom.

 

Praktični del zaključnega izpita nadzirata Obrtna in Gospodarska zbornica Slovenije, katerih predstavniki sodelujejo v izpitnih komisijah.

 

Možnost nadaljnjega izobraževanja:

Po uspešno končanem šolanju z zaključnim izpitom lahko vajenci nadaljujejo šolanje v programu PTI:

-         živilski tehnik.

 

Možnosti zaposlitve:

-         v slaščičarnah,

-         v slaščičarskih delavnicah v hotelih in restavracijah,

-         v proizvodnji industrijskega peciva,

v proizvodnji čokolade in bonbonov …