PROSTI     ČASVelik del prostega časa že od mladih nog intenzivno posvečam smučanju zunaj urejenih smučišč.
Turno smučanje v visokogorju me je zasvojilo že pred 25 leti, zadnjih 15 let pa sem našel obilo zadovoljstva in užitkov pri smučanju na večjih strminah - alpinističnem smučanju.
Na osnovi tako bogatih izkušenj sva z Andrejem Terčeljem napisala priročnik "Skrivnosti nedotaknjenih strmin", z 101 nasvetom za smučanje zunaj urejenih smučišč, ki je bil deležen vrste pohval "izvedencev" in "uporabnikov".

Leta 1988 me je zastrupila nova oblika aktivnosti v gorah - jadralno padalstvo. V času začetkov so bili poleti s padalom bolj povezani z gorami kot so danes, ko se je moč z vsakim malo boljšim padalom (ob ustreznem znanju in razmerah) dvigniti nad naše vrhove. Ostajam pripadnik manjšine, ki poleg jadranja še vedno prisega na mirne polete z naših dvatisočakov.
TURNO SMUČANJE


Povečaj sliko (45K) Moja definicija:

Turno smučanje predstavlja smučanje zunaj urejenih smučišč v sredogorju in visokogorju. Turni smučar se na vrh gore oziroma cilja praviloma povzpne z lastnimi močmi, peš ali na smučeh. Turno smučanje se odvija na položnih in zmerno strmih pobočjih, kjer (v dobrih snežnih pogojih) padci niso kritični.

Turno smučanje v rekreativni obliki se je pojavilo z razvojem zimskega turizma v Alpah ob začetku stoletja. Pravzaprav je sprožilo nastanek smučarskih središč in današnjega "alpskega" smučanja ob žičnicah.

Pri nas je trenutno težavnost turnih smukov ocenjena na dva načina:


NAJLEPŠI TURNI SMUKI   (po mojem trenutnem navdihu)


POVEZAVE

Mnogo koristnih praktičnih nasvetov za turno smučanje je zbranih v priročniku "Skrivnosti nedotaknjenih strmin", veliko zanimivega pa najdemo na strežnikih doma in po svetu.

Za izkušene gornike in turne smučarje bo zanimiv seznam alpskih štiritisočakov (s komentarjem v angleščini). Urejen je - zanimivo - po višinski razliki vzpona po najlažjem oziroma "normalnem" pristopu, od najvišjega možnega izhodišča (cesta, žičnica) do vrha.ALPINISTIČNO SMUČANJE


Povečaj sliko (45K) Moja definicija:

Alpinistično smučanje predstavlja nadgradnjo turnega smučanja v visokogorju, ki se odvija na večjih strminah (nad 45 stopinj) oziroma bolj izpostavljenih pobočjih, kjer vsak zdrs ali padec predstavlja resno nevarnost.

Redki začetki alpinističnega smučanja v visokih alpskih stenah segajo v sredino tridesetih let. Opazno pa je postalo šele začetkom sedemdesetih let in takrat kmalu zaživelo tudi pri nas.

Pri alpinističnem smučanju se uporablja več načinov ocenjevanja težavnosti, ki upoštevajo več elementov, predvsem pa naklonino in izpostavljenost. Pri nas se je udomačila francoska lestvica, ki ima sedem osnovnih stopenj za skupne težave smučarskega podviga (I-VII). Pokriva vse težavnosti, od najlažjih turnih, do najtežjih alpinističnih smukov. Pri težavnostih okoli III stopnje turno smučanje brez ostre meje preide v alpinistično.


NAJLEPŠI ALPINISTIČNI SMUKI   (po mojem trenutnem navdihu)


POVEZAVE

Mnogo koristnih praktičnih nasvetov za alpinistično smučanje je zbranih v priročniku "Skrivnosti nedotaknjenih strmin", veliko zanimivega pa najdemo na strežnikih doma in po svetu.JADRALNO PADALSTVO


Večina jadralnih padalcev s pripadajočo težko opremo uporablja peščico lahko ("udobno") dostopnih vzletišč. Seznam le-teh in vse aktualne informacije najdemo na osrednjem
SLO strežniku za jadralne padalce . Izkoristite tudi povezavi za info o JP v Furlaniji ali na svetu nasploh.

Za redke ljubitelje letenja v našem visokogorju pa tule navajam nekaj manj znanih, na lastni koži preizkušenih vzletišč nad 2000m. V ugodnem vetru je seveda moč poleteti skoraj z vseh naših vrhov, a večina takih vzletov ni prav nič mikavnih. Zato so našteta tako dobra kot slaba, ločena predvsem glede na "gladkost" vzletišča oziroma nevarnost, da se ob dvigu padalo zapne ali strga.

Po moji statistiki se na naštetih vrhovih večinoma obnesejo le jutranji poleti, popoldne so vrhovi pogosto nad bazo oblakov, ozke doline pa ostanejo (apr-sep) močni vetrovniki pozno v večer.Na prvo stran Hvala za obisk Na vrh strani