ZIVIMO ZDRAVO IN JEMO ZELENJAVO
SOLATA Zakaj tako poudarjamo pomen zelenjave in sadja v zdravi prehrani? Obširne raziskave prehrane v povezavi z obolenji zadnjih deset let so pokazale, da uživanje dovolj velikih količin različnih vrst zelenjave in sadja (nad 400 g na dan) ščiti pred različnimi obolenji, kot so na primer rak, bolezni srca, kap, diabetes tipa 2 in verjetno tudi siva mrena in obolenja pljuč, kot so astma in bronhitis. Uživanje hrane, bogate s sadjem in zelenjavo, in nemastnih mlečnih izdelkov, v kombinaciji z zmanjšano količino nasičene in skupne maščobe, naj bi zmanjšalo koronarno srčno obolenje za 15 % in kap za približno 27 %. Prehrana, ki vsebuje veliko sadja in zelenjave, je lahko poceni in praktično sredstvo za preprečevanje sive mrene, lahko pomaga pri preprečevanju astme in bronhitisa, posebno pri otrocih, in lahko omogoči dodaten pristop k preprečevanju in zdravljenju visokega krvnega tlaka. Zato raziskovalci po vsem svetu danes proučujejo, kakšne snovi vsebuje zelenjava in sadje in kako te snovi vplivajo na zdravje ljudi.
KORNJE
ŠPINACA
ZELJE
KOLERABA
CVETAČA
PARADIŽNIK
FIŽOL
ČEBULA
ČESEN