| SOLATA |
 |
Zakaj tako poudarjamo
pomen zelenjave in sadja v zdravi prehrani? Obširne raziskave
prehrane v povezavi z obolenji zadnjih deset let so pokazale, da
uživanje dovolj velikih količin različnih vrst zelenjave in sadja (nad
400 g na dan) ščiti pred različnimi obolenji, kot so na primer
rak, bolezni srca, kap, diabetes tipa 2 in verjetno tudi siva mrena in
obolenja pljuč, kot so astma in bronhitis. Uživanje hrane, bogate s
sadjem in zelenjavo, in nemastnih mlečnih izdelkov, v kombinaciji z
zmanjšano količino nasičene in skupne maščobe, naj bi
zmanjšalo koronarno srčno obolenje za 15 % in kap za približno
27 %. Prehrana, ki vsebuje veliko sadja in zelenjave, je lahko poceni
in praktično sredstvo za preprečevanje sive mrene, lahko pomaga pri
preprečevanju astme in bronhitisa, posebno pri otrocih, in lahko
omogoči dodaten pristop k preprečevanju in zdravljenju visokega krvnega
tlaka. Zato raziskovalci po vsem svetu danes proučujejo, kakšne
snovi vsebuje zelenjava in sadje in kako te snovi vplivajo na zdravje
ljudi. |