Netreski v ljudskem zdravilstvu
Sveži sok je od nekdaj veljal za zanesljivo zdravilo pri piku žuželk, pri ranah, ki se slabo celijo, razjedah na koži, bolečinah v ušesu, kurjih očesih, sončnih pegah in proti bradavicam. Netresk se uspešno uporablja tudi za blažitev raznih vnetij, proti čirom, za pospešitev izločanja seča, zaustavljanje krvavitev, pri hemoroidih, lajšanju krčev, proti bolečinam maternice, tumorjem, griži in podobnim driskam, pri opeklinah in kislinskih razjedah itd. Pri prepogosti uporabi ali prevelikih odmerkih lahko pride do bruhanja. Uporabljamo ga skoraj izključno zunanje, notranja uporaba pa je v glavnem simptomatska, tako da ga uporabljamo na osnovi kliničnih znakov, ki so značilni za določeno bolezen. Če pijemo netreskov sok, pomešan z malo belega vina, lahko preženemo tudi gliste. Kot zdravilo se uporablja predvsem sveže iztisnjen sok in celi mladi listi. Netreski v prehrani in medicini Rastline, ki se že dolgo uporabljajo v ljudski medicini in katerih vplivi na zdravje so poznani že skozi stoletja, so čedalje pogosteje predmet raziskav. Če določena rastlina deluje tako, da lajša oziroma odpravlja zdravstvene težave, ki jih pogosto povzročajo razni mikroorganizmi, je smiselno pričakovati, da takšna rastlina vsebuje spojine z antimikrobnim delovanjem. Te spojine lahko samostojno ali v kombinaciji, s čemer se pogosto doseže sinergistični učinek, delujejo na mikroorganizme destruktivno ali pa samo zavirajo njihovo razmnoževanje. Za kakšen tip delovanja gre, lahko ugotovimo s spremljanjem kinetike rasti določenih mikroorganizmov, z ali brez dodatka netreskov v gojišče. Če se rastlina že stoletja uporablja v ljudski medicini, so njeno delovanje in morebitni stranski učinki že dobro poznani. Ker je znano, da je uvajanje novih aditivov v živilski industriji, oziroma novih zdravil v farmaciji povezano z dolgotrajnimi testiranji, ki so seveda finančni in časovni zalogaj, nam uporaba zdravilnih rastlin močno olajša delo, skrajša čas in zniža stroške. Stabilizatorji, ki jih danes uporabljamo za podaljšanje obstojnosti živil, lahko pod določenimi pogojih oz. koncentracijah ogrožajo človekovo zdravje. Z uporabo naravnih konzervansov pridobljenih iz rastlin (npr. netreska), pa lahko živilom morda podaljšamo obstojnost, hkrati pa ne ogrožamo človekovega zdravja, ampak mu celo koristimo. V farmaciji bo netresk našel svoje mesto predvsem v programih zelenih zdravil oziroma zdravil brez recepta. |